De tijd dringt om nog iets te doen aan extreme temperaturen

6 augustus 2022

De kans dat we in Nederland met extreme temperaturen te maken krijgen van tegen de 40 graden wordt steeds groter. De mogelijkheden om hier iets aan te doen zijn er nog wel, maar verder uitstel maakt het steeds lastiger, aldus deskundigen. Zij waarschuwen voor ‘ontwrichtende klimaatverandering’ waar we in de toekomst steeds vaker mee worden geconfronteerd. Ouderen die wordt geadviseerd om binnen te blijven en hitteprotocollen op de snelwegen zullen eerder regel dan uitzondering worden tijdens de Nederlandse zomers.

Hitte is geen toeval meer

In 1976 hadden we in Nederland ook een hittegolf. Tien dagen achter elkaar was het ruim boven de 30 graden. Maar wetenschappers zijn het erover eens dat de warmte van deze tijd geen toeval meer is. Het is de realiteit. Extreme temperaturen zullen snel niet meer extreem zijn maar gebruikelijk voor ons land. En dat heeft verstrekkende gevolgen. Sinds 1900, toen men begon met waarnemingen over het weer vast te leggen, is Nederland zo’n 2 graden opgewarmd. De warmste dag is sindsdien gemiddeld 4 graden warmer geworden.

De tijd dringt om nog iets te doen aan extreme temperaturen

Extremen worden extremer

TV weerman Gerrit Hiemstra is er duidelijk over. De extremen van nu zullen over enkele decennia het normale weerbeeld zijn. Daarnaast komen er nieuwe extremen. De kans dat we in Nederland regelmatig de 40 graden aantikken in de zomer wordt snel groter. De opwarming gaat in onze omgeving sneller dan rond de evenaar, omdat we dichter bij de poolcirkel liggen. De hitte eist levens en veroorzaakt door de erbij horende langdurige droogte steeds vaker bosbranden. Nu nog in landen als Frankrijk en Spanje, maar dit gaat zeker ook in Nederland gebeuren.

Verdubbeling van de opwarming als CO2 uitstoot niet verdwijnt

Deskundigen voorspellen dat de aarde aan het einde van deze eeuw misschien wel 3 of 4 graden is opgewarmd ten opzichte van begin 1900. Dat zal verstrekkende gevolgen hebben voor het leven op aarde. In 2015 werd nog gedacht dat 2 graden opwarming te overzien was. Inmiddels is wel duidelijk dat dat niet het geval is. Anderhalve graad opwarming, wat lang het streven was, bereiken we alleen als de Westerse landen vanaf 2034 stoppen met het winnen van fossiele brandstoffen. Hoog water en hitte gaan ervoor zorgen dat bepaalde gebieden onbewoonbaar worden. Daarnaast komt de voedselvoorziening in gevaar, zo luidt de dringende waarschuwing. António Guterres, secretaris generaal van de Verenigde Naties, is er onomwonden en duidelijk in: De wereld heeft de keuze tussen een collectieve aanpak of collectieve zelfmoord. Harde woorden, maar volgens hem noodzakelijk om de mens wakker te schudden en tot actie aan te zetten.

Bron: NRC