De ‘frenemy’ collega – vriend én vijand op kantoor

24 mei 2022

Iedereen heeft ze volgens schrijver Ben Tiggelaar, een ‘frenemy collega’. Dit is een collega die tegelijk je vriend én je vijand is op het werk. Zo’n collega met wie je heel goed kunt praten over van alles. Niet alleen over het werk, maar ook over privé zaken. Maar die collega blijkt wel over je te roddelen met andere collega’s. En diezelfde collega hoort geïnteresseerd jouw ideeën aan over hoe het werk kan worden gedaan, maar komt vervolgens triomfantelijk met een in zijn ogen betere oplossing. Kortom: de collega waar je eigenlijk een hekel aan zou moeten hebben, maar er is te veel aanleiding om dat niet te doen.

De voor- en nadelen van frenemies op het werk

Een frenemy op het werk heeft voor- en nadelen. Een groot nadeel is dat het heel wat stress kan opleveren. Een collega die je ‘vijand’ is, die kun je zoveel mogelijk negeren, daarmee is de kous vaak wel af. Maar die collega waar je zo lekker mee kunt lachen, maar die het wel altijd voor elkaar krijgt dat jij al het werk doet terwijl hij stiekem in de baas zijn tijd op zijn telefoon zijn socials checkt, dat is een heel ander verhaal. Dit is dus een groot nadeel. Een voordeel kan zijn dat het je meer empathie bijbrengt. Je krijgt begrip voor waarom iemand doet zoals hij doet. En het kan je ertoe zetten je nog beter op je werk te focussen, zodat jij de volgende keer degene bent die met dat goede idee komt.

Ben Tiggelaar laat zijn licht schijnen over de frenemy collega vriend én vijand op kantoor

Wat kun je doen als je met een frenemy te maken hebt?

Als jij een frenemy collega hebt dan kan het best lastig zijn om daar op een goede manier mee om te gaan. Tiggelaar geeft in zijn column in NRC een aantal tips, die ervoor moeten zorgen dat je wat rust krijgt en dat deze collega je niet te veel frustreert. Bewust samenwerken kan ervoor zorgen dat jullie elkaar beter leren kennen. Misschien leer je daardoor de kwaliteiten van je frenemy collega beter waarderen. Als dat geen optie is dan kun je deze collega misschien maar beter zoveel mogelijk ontlopen door zelf geen contact te zoeken. Soms kan het helpen een gesprek met die collega aan te gaan. Eerlijk zijn over je frustraties kan een eye-opener voor de ander zijn. Of niet, dat risico is er ook. Als de stress je te veel wordt kun je natuurlijk overwegen om een andere baan te zoeken. Of misschien doet je frenemy collega dat wel en lost het probleem zich op die manier op.

Bron: NRC