Ben Tiggelaar geeft zijn visie op sterke leiders in crisistijd

14 oktober 2020

Tijdens een crisis is het belangrijk dat er goed leiding wordt gegeven. Of dat nu aan een bedrijf, een stad of een heel land is. Sterke leiders in crisistijd zijn onmisbaar. Alleen naar een echte leider is men immers bereid te luisteren. Ook als er geen sprake is van een grote crisis waar we allemaal mee te maken hebben, zijn dit soort leiders natuurlijk nodig. Denk aan politie en brandweer en het leger. De leidinggevenden daar moeten soms in een split second een beslissing nemen die het verschil kan maken tussen leven en dood.

Extreem leiderschap is gebaseerd op vertrouwen

Iemand kan alleen goed leidinggeven in een extreme situatie als diegene voldoende vertrouwen kan wekken bij de achterban. Beslissingen moeten snel genomen worden, er is geen tijd voor uitgebreid overleg waarin iedereen zijn mening kan geven en er vervolgens een weloverwogen besluit wordt genomen met diverse evaluatiemomenten. Sterke leiders in crisistijd moeten natuurlijke leiders zijn, mensen die staan voor hun keuzes, ook als ze die pas achteraf kunnen verdedigen.

Ben Tiggelaar geeft zijn visie op sterke leiders in crisistijd

De eigenschappen van een goede leider in crisistijd

Volgens Thomas Kolditz,  voormalig brigadegeneraal en hoofd van de afdeling gedragswetenschappen en leiderschap aan de militaire academie Westpoint beschrijft dat een sterke leider in crisistijd een aantal kenmerkende eigenschappen moet hebben. Allereerst moet hij zijn werk met hart en ziel doen. Een goede leider durft risico’s te nemen, en daarvoor achteraf verantwoordelijkheid te nemen. De sterke leider is leergierig en wil leren van iedereen in de organisatie, van hoog tot laag. Een sterke leider functioneert op het niveau van zijn ondergeschikten. Het is geen elitair persoon die zichzelf beter vindt dan de rest. Tot slot werkt de sterke leider in crisistijd voortdurend aan zijn of haar competenties om zich te verbeteren.

De leider is zichtbaar tijdens de crisis

Sterke leiders in crisistijd zijn duidelijk zichtbaar voor de rest van het personeel. Als er beslissingen moeten worden genomen waarbij de gangbare regels overboord worden gegooid moeten zij er immers op kunnen vertrouwen dat hun leider de juiste keuzes maakt. Een goede leider zorgt ervoor dat het vertrouwen dat daarvoor nodig is, al ruim voordat er een crisis uitbreekt is opgebouwd.

Bron: NRC Next