Thuis ventileren net zo belangrijk als op kantoor of op school

14 oktober 2020

Niet alleen op de scholen en op het werk, maar ook thuis ventileren heel belangrijk. Metingen wijzen uit dat de hoeveelheid CO2 in een slaapkamer met 1/3 toeneemt als voor het slapengaan de ramen worden gesloten. De waarde in een slaapkamer van 8 vierkante meter loopt op van 450 ppm naar 750 ppm. En dan worden de aerosolen, waar sinds de coronacrisis veel over wordt gesproken, nog buiten beschouwing gelaten.

Verschillende factoren kunnen leiden tot slechtere luchtkwaliteit

In huis zijn er diverse factoren die kunnen bijdragen aan slechte luchtkwaliteit. Gas dat vrijkomt bij het koken, stoom van het douchen, maar ook stoffen die in nieuwe meubels zitten of in verf, spaanplaat of andere klusmaterialen. Dat maakt dat thuis ventileren gewoon heel belangrijk is. De CO2 uitstoot loopt op als er mensen in de ruimte zijn, die lucht in- en uitademen. Maar dat betekent niet dat een ruimte waar op dat moment niemand is, niet geventileerd hoeft te worden. Behalve CO2 zijn er immers nog meer schadelijke stoffen die verdwijnen als de lucht voldoende wordt ververst.

Thuis ventileren net zo belangrijk als op kantoor of op school

Kleine maatregelen kunnen al een groot verschil maken

Om voldoende frisse lucht binnen te krijgen is het gelukkig niet nodig om het hele jaar door je slaapkamerraam wagenwijd open te zetten. Metingen wijzen uit dat het al een heel groot verschil maakt om het raam op een kiertje open te zetten door het handvat vast te zetten en daarnaast ook de slaapkamerdeur op een kier te zetten maken vaak al een enorm verschil. Goede luchtkwaliteit is niet alleen gezonder, door thuis te ventileren verbeter je ook de leer- en werkprestaties, niet onbelangrijk nu we veel meer thuis werken en met wellicht ook weer thuisonderwijs als de coronacrisis dat noodzakelijk maakt.

Zelf CO2 meten

Als je zelf de CO2 in huis of op kantoor wilt meten dan is een CO2 meter van pakweg 70 euro al een heel goed hulpmiddel. Goedkopere modellen geven vaak een discutabel resultaat. Door de CO2 te meten kun je ontdekken of het thuis ventileren voldoende is of dat er toch wat vaker een raam open moet.

Bron: NRC Next