Terugkeer van de Woningmarktgekte

17 januari 2024

De rust op de woningmarkt was van korte duur. Recente cijfers tonen aan dat de gekte, met overbiedingen en krapte, weer volop aanwezig is. Huurwoningzoekers Iris Greve en Aaron Beckers delen hun ervaring, waarbij de huurmarkt ontoegankelijk bleek.

Stijgende Inkomens en Einde aan Rente Verhogingen

Dankzij hogere inkomens na nieuwe cao-afspraken en het stoppen van renteverhogingen door de Europese Centrale Bank, konden meer mensen zich veroorloven een huis te kopen. Hierdoor steeg de druk op de woningmarkt.

Positieve Kwartaalcijfers NVM

De kwartaalcijfers van de makelaarsvereniging NVM onthullen een aanzienlijke toename in het aantal woningverkopen gedurende 2023, met een piek in de laatste maanden van het jaar. De huizenprijzen stegen met 5,3 procent tot gemiddeld 434.000 euro.

Overbieden op de Woningmarkt: Terug naar het Normaal

In 2022 waren de huizenprijzen juist gedaald, maar in 2023 keerde de extreme krapte terug. Overbieden is weer de norm op de woningmarkt. Makelaar Robert Roos benadrukt dat hoewel het nog niet zo extreem is als in 2021, overbiedingen nu weer gangbaar zijn.

Afnemend Woningaanbod en Toenemende Schaarste

In heel Nederland, behalve in Zeeland, is het woningaanbod aanzienlijk afgenomen. Het gemiddelde aantal woningen waaruit een koper kan kiezen daalde van 3,2 naar 2,1 in slechts een jaar tijd. Vooral tussenwoningen, twee-onder-een-kap en hoekwoningen zijn schaars geworden.

Nieuwbouw als Hoop op Doorstroming

Demissionair minister Hugo de Jonge hoopt door nieuwbouw en transformatie van kantoorpanden de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Echter, de hoge bouwkosten, lange procedures en beperkte nieuwbouwlocaties buiten de bebouwde kom kunnen een dip in de nieuwbouwproductie veroorzaken.

Terugkeer van Overbiedingen en Zorgen bij Makelaars

Het overbieden is terug als fenomeen op de woningmarkt. Makelaar Robert Roos maakt zich zorgen over het afnemende aanbod (20-30% minder) en het constante overbieden. Hij benadrukt dat het uiteindelijk slechts geld rondpompen is, wat zowel voor kopers als verkopers uitdagend kan zijn.

Persoonlijke Overbiedingservaring: Het Rondpompen van Geld

Iris Greve en Aaron Beckers moesten ook overbieden bij de aankoop van hun appartement in Delft. Ondanks een relatief bescheiden bedrag van 9.500 euro, onderstreept Greve het belang van een goede relatie met de verkoper en het kopen zonder financieringsvoorbehoud.

In 2023 is de woningmarkt weer volop in beweging, met overbiedingen en toenemende krapte. Het beperkte aanbod, stijgende prijzen en de uitdagingen van nieuwbouwprojecten maken het voor zowel kopers als verkopers een dynamische maar uitdagende periode.

Bron: NRC