Terugkeer van Overbiedingen en Krapte op de Woningmarkt

17 januari 2024

Het jaar 2023 eindigde met een terugkeer van de gekte op de woningmarkt, waarbij het aanbod krapper werd en de prijzen weer stegen. In contrast met 2022, waarin huizenprijzen daalden en er meer keuze was voor kopers.

Verklaring Koopgolf

De koopgolf wordt aangedreven door dalende hypotheekrentes, stijgende inkomens door inflatiecorrecties, en een daling van woningprijzen in 2022. Kopers hebben hierdoor meer te besteden en sluiten hogere hypotheken af, wat de druk op het aanbod vergroot.

NVM-cijfers: Verkooprecords en Afnemend Aanbod

Makelaarsvereniging NVM rapporteerde het hoogste kwartaalcijfer in ruim twee jaar, met 36.368 verkochte woningen. Vooral in het vierde kwartaal nam het aanbod echter rap af, ondanks een onverminderd grote vraag.

Schaarste en Afnemend Aanbod

Het woningaanbod daalde met 11,4% in drie maanden, resulterend in ongeveer 25.000 beschikbare woningen, ruim een kwart minder dan een jaar eerder. Vooral tussenwoningen zagen een significante afname van 45%.

Overbieden: Realiteit op de Woningmarkt

In het laatste kwartaal van 2023 werd bij 53% van de woningverkopen meer dan de vraagprijs geboden, een opmerkelijke verschuiving ten opzichte van de eerste helft van dat jaar. Bij veelgezochte woningtypen, zoals tussenwoningen, wordt nog vaker overboden.

Regionale Prijsstijgingen

De financiële slagkracht van kopers en het afnemende aanbod resulteerden in stijgende huizenprijzen. Gemiddeld werd een woning voor 434.000 euro verkocht, ruim 3% meer dan een kwartaal eerder. Regionaal waren er opvallende uitschieters, zoals Noord-Limburg met een prijsstijging van 10,8%.

Zorgen en Uitzicht op de Toekomst

Makelaars maken zich zorgen over de toenemende krapte en het rondpompen van geld bij overbiedingen. Het gebrek aan huurwoningen wordt versterkt door beleggers die hun huurpanden te koop aanbieden. De hoop is gevestigd op nieuwbouw, maar de bouwkosten, lange procedures, en beperkte nieuwbouwlocaties vormen uitdagingen.

In 2023 is de woningmarkt weer dynamisch en uitdagend, met stijgende prijzen, toenemende schaarste en een sterke terugkeer van overbiedingen. Kopers moeten flexibel zijn in hun zoektocht, terwijl beleidsmakers en de bouwsector oplossingen moeten vinden om de woningmarkt gezond te houden.

Bron: NRC