Tegenvaller voor Amsterdam: Raad van State schrapt 350 woningen bij chemische fabriek

14 maart 2024

Woonwijk bij Ketjen van de baan

De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor 350 woningen in Amsterdam vernietigd vanwege de nabijheid van de chemische fabriek van Ketjen. De gemeente had volgens de rechter onvoldoende zicht op de risico’s voor de veiligheid van bewoners.

Langlopend conflictEen huis kopen in Amsterdam Alleen als je er ook zelf gaat wonen

Al jarenlang is er een conflict tussen de gemeente Amsterdam en chemiebedrijf Albemarle (Ketjen) over de bouw van een woonwijk in de buurt van de fabriek. De gemeente wilde 6.500 woningen bouwen, waarvan 350 op korte afstand van Ketjen.

Bezwaren van Ketjen

Ketjen vreesde dat de komst van de woningen zou leiden tot klachten van bewoners over geur en veiligheid. Ook maakte het bedrijf zich zorgen over de uitbreidingsplannen van de fabriek.

Uitspraak Raad van State

De Raad van State oordeelt nu dat de gemeente te weinig informatie had over de risico’s van een ongeluk met nikkelhydroxycarbonaat, een giftige stof die in de fabriek wordt gebruikt. Ook heeft de gemeente ten onrechte geen rekening gehouden met de uitbreidingsplannen van Ketjen.

Gevolgen

De uitspraak van de Raad van State betekent dat de 350 woningen die direct naast de fabriek gepland waren, niet doorgaan. De rest van de wijk, met ruim 6.000 woningen, is nog steeds in ontwikkeling. De gemeente Amsterdam bestudeert de uitspraak en Ketjen herhaalt dat het niet tegen woningbouw is, maar wel op grotere afstand van de fabriek.

Bron: nrc.nl