Kan ik straks de energierekening nog wel betalen als ik thuiswerk?

4 september 2022

Het leek zo ideaal, dat thuiswerken. Maar nu gaat de energierekening misschien wel roet in het eten gooien. Want als het in de winter koud wordt dan moet de thermostaat omhoog en dat kan met de huidige gasprijs flink in de kosten gaan lopen.

80% stookkosten tussen oktober en april

Volgens energievergelijker Pricewise verbruiken we in Nederland zo’n 80%van ons gas in de periode tussen begin oktober en eind maart. In de winter verbruikt een gemiddeld gezin ongeveer 5,30 m3 gas en zo’n 6,85 kWh stroom per dag. Het stroomverbruik is in de winter vergelijkbaar met de zomer. De kosten hangen natuurlijk af van het contract. Maar als we uitgaan van gemiddelden die door het CBS worden gehanteerd dan hebben we het over €2,03 voor een kuub gas en €0,49 voor een kWh stroom.

Kan ik straks de energierekening nog wel betalen als ik thuiswerk

Het komt er dus op neer dat een dagje thuiswerken zo’n 11 euro aan gas en ruim €3,30 aan stroom kost. Natuurlijk klopt dit niet helemaal. Als je naar kantoor gaat ben je ’s avonds thuis. Je doucht niet op kantoor en ook de was neem je niet mee naar je werk. Maar uitgaande van 15 euro per dag en 128 ‘winterdagen’ werken komt de besparing toch op een aardig bedrag uit als je op kantoor werkt in plaats van thuis. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat ook je partner naar kantoor gaat en dat er geen kinderen thuis zijn die alsnog stroom verbruiken of de kachel aanzetten.

Reiskosten

Voordat je je rijk gaat rekenen met werken op kantoor: vergeet de reiskosten niet. Tenzij je op de fiets naar je werk kunt of een auto van de zaak hebt ben je voor woon-werkverkeer ook flink wat kwijt, zelfs als er een kilometervergoeding van de werkgever tegenover staat. Het is dus niet zo dat naar kantoor gaan alleen maar voordeel heeft door een lagere energierekening. Voordeel is natuurlijk wel dat je je collega’s vaker ziet.

Bron: Het Financieele Dagblad