Stijging van huizenprijzen zet door in augustus

25 september 2023

In augustus zijn de prijzen van koopwoningen met 0,6% gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dit markeert de derde opeenvolgende maand van prijsstijgingen, na eerdere maanden waarin de prijzen daalden.

Jaarlijkse daling blijft

Op jaarbasis is er nog steeds sprake van een prijsdaling. In augustus daalden de huizenprijzen gemiddeld met 4,8% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, hoewel dit een verbetering is ten opzichte van de 5,5% daling in juli.

Impact van hypotheekrenteHoe verkoop je je huis nu de woningmarkt verandert

De forse stijging van de hypotheekrente heeft een van de belangrijkste oorzaken achter de veranderingen op de woningmarkt veroorzaakt. De hogere rente beperkte de leenmogelijkheden en daarmee het biedvermogen van kopers. Hierdoor begonnen de huizenprijzen in augustus 2022 maandelijks te dalen, en in februari meldde het CBS voor het eerst in negen jaar een jaarlijkse daling van de huizenprijzen.

Minder hypotheken afgesloten

Recente cijfers van het Kadaster wijzen uit dat het aantal afgesloten hypotheken en de totale hypotheeksom in het eerste halfjaar van 2023 sterk zijn afgenomen. Halverwege het jaar lag het aantal afgesloten hypotheken 40% lager en de hypotheeksom 43% lager dan een jaar eerder.

Herstel op de woningmarkt

Het herstel op de woningmarkt komt niet als een verrassing. Begin juli meldde makelaarsvereniging NVM al dat de dynamiek weer toenam, mede dankzij recente loonstijgingen en een stabilisatie van de hypotheekrente. Desondanks is de markt nog niet volledig hersteld. Het Kadaster registreerde in augustus bijna 3% minder woningtransacties dan een jaar eerder, met in de eerste acht maanden van dit jaar bijna 7% minder verkochte woningen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bron: fd.nl