Steeds meer prefab houten woningen

13 januari 2021

Bouwbedrijf De Groot Vroomshoop start in 2021 met de bouw van prefab houten woningen. Hiervoor huurt het bedrijf een fabriekshal in Enschede. Het gaat om woningdelen die gemakkelijk kunnen worden geschakeld tot een grotere woning, maar ook als zelfstandig appartement kunnen worden gebruikt. De woningen hebben een oppervlak van 25 tot 45 m2. Het bedrijf is al gespecialiseerd in de fabricage van prefab woningdelen, maar nu gaat het voor het eerst om complete woningen. Deze kunnen in enkele dagen worden geplaatst. Ook verplaatsen is mogelijk. Dit maakt het concept zeer flexibel. De capaciteit moet uiteindelijk uitkomen op zo’n 900 woningen per jaar. Er zijn momenteel al orders voor 400-500 woningen.

Bouwen met hout

Het bedrijf bouwt de prefab woningen bewust van hout. Er wordt uitsluitend duurzaam geproduceerd hout gebruikt en bij de fabricage worden de nieuwste technieken gebruikt. Sommige onderdelen, zoals de badkamer en de meterkast, worden elders geproduceerd en vervolgens in de fabriek in Enschede in de prefab woning geplaatst. Daarmee is het proces uniek. Vaak wordt bij prefab woningen gewerkt met losse onderdelen die pas op de bouwplaats tot een woning worden samengevoegd.

De Groot Vroomshoop gaat zich richten op prefab houten woningen

Hergebruik van materialen

De prefab houten woningen zijn in meerdere opzichten zeer duurzaam. Niet alleen kunnen ze worden verplaatst, het gebruikte hout kan worden hergebruikt. Daar komt bij dat De Groot Vroomshoop voor iedere gebruikte boom er 2 of 3 laat planten. Door het hergebruik van het hout, waarin CO2 is opgeslagen wordt het milieu ontlast. Steeds meer mensen vinden dit belangrijk en kiezen daarom graag voor een woning van hout. Het bedrijf heeft inmiddels bestellingen gekregen voor hun houten woningen uit Monnickendam, Gouda en Amsterdam. Het streven is om de productie binnen 2 jaar op de gewenste 900 woningen per jaar te hebben.

Bron: Het Financieele Dagblad