Starters hebben steeds minder kans op de woningmarkt

12 februari 2019

Het aantal nieuwbouwwoningen stijgt hard, maar niet zo hard als nodig is. Er is namelijk schaarste op de woningmarkt. Het recordjaar was 2009, maar op dat niveau zitten we nog niet. De groei vlakt namelijk steeds verder af en lijkt nu te stabiliseren. Dit is slecht nieuws voor starters op de markt. Er is al een tekort aan woningen en dit zal dus verder toenemen. Hierdoor stijgen de prijzen hard, vooral van nieuwbouwwoningen.

Het aantal nieuwe woningen in 2018

Er zijn in 2018 zo’n 66.000 nieuwe woningen gebouwd. Een mooi aantal, maar de bouw gaat nog niet zo snel als voor de crisis. Toen groeide het aantal huizen elk jaar namelijk met ongeveer 1 procent. Het afgelopen jaar was dit volgens het CBS 0,9 procent. Het gevolg van het tekort is dat de prijzen van nieuwbouwwoningen met maar liefst 17 procent zijn gestegen. Starters krijgen dus steeds minder kans om een betaalbare woning te vinden. Naast de nieuwbouw kwamen er ook op een anderen manier woningen bij. Er werden bijvoorbeeld huizen gesplitst. Ook zijn kantoren omgebouwd tot woning. Dit brengt het totaal aantal nieuwe huizen op 74.000.

Starters hebben steeds minder kans op de woningmarkt

Waar werden de nieuwe woningen gebouwd?

Het aantal nieuwe woningen verschilt behoorlijk per provincie. In Flevoland ging het heel hard. Daar nam het aantal huizen toe met 1,5 procent. In Limburg en Drenthe was de groei minimaal. Noord-Holland, Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant zijn middenmoters waar de groei 1 procent was. Als we kijken naar de steden op zichzelf, dan is Diemen de koploper. Het aantal huizen steeg daar met maar liefst 5 procent. Dat betekent dat er 638 nieuwe woningen bij zijn gekomen in 2018. Absoluut gezien wint Amsterdam. Daar werden 7300 nieuwe huizen gebouwd. In Amsterdam staan nu zo’n 441.000 woningen. Het totale aantal woningen in Nederland ligt nu op 7,8 miljoen.

FD.nl