Starters op de Huizenmarkt: Ruim Ton Tekort

26 juni 2024

Moeilijke Tijden voor Startende Huizenkopers

Voor startende huizenkopers is het momenteel erg lastig om een betaalbare en geschikte koopwoning te vinden. In bijna alle delen van Nederland is het voor een koopstarter met een modaal salaris onmogelijk om een doorsneewoning te financieren zonder eigen geld in te brengen. Volgens economen van Rabobank komt een koopstarter gemiddeld €123.000 tekort.

Regionale Verschillen in Woningtekort

Er zijn slechts enkele gemeenten, zoals de krimpregio Parkstad Limburg, waar het mogelijk is voor een koopstarter met een modaal inkomen om een doorsneewoning te kopen. In grote delen van de Randstad en de regio rondom Eindhoven komt een koopstarter echter al snel €200.000 tekort. In sommige gemeenten, zoals Laren en Wassenaar, loopt dit tekort zelfs op tot meer dan €400.000.

Stijgende Huizenprijzen

Na een korte dip, veroorzaakt door een stijging van de hypotheekrente, zijn de gemiddelde huizenprijzen alweer terug op recordhoogte. Deze stijging is mede toe te schrijven aan de bovengemiddelde groei van inkomens. In april was een doorsneehuis €34.000 duurder dan een jaar eerder. In 2021 bereikte de prijsstijging een piek van €80.000.

Dubbele Inkomens Nodig voor Starters

In Nederland is het al snel noodzakelijk voor koopstarters om twee modale inkomens te hebben om een doorsneewoning te kunnen kopen zonder eigen geld. Dit geldt bijvoorbeeld voor voormalige groeikernen zoals Almere en Huizen. In de omgeving van Amsterdam moet een koopstarter zelfs meer dan €100.000 verdienen om een doorsneewoning te kunnen financieren.

Conclusie: Uitdagingen voor Starters

De huidige woningmarkt stelt startende huizenkopers voor grote uitdagingen. De noodzaak van hoge inkomens of aanzienlijk eigen geld maakt het voor velen moeilijk om een eerste huis te kopen. Regionale verschillen en de stijgende huizenprijzen dragen bij aan deze problematiek, waardoor vooral in gewilde gebieden zoals de Randstad de toegang tot de woningmarkt voor starters vrijwel onmogelijk wordt zonder extra financiële middelen.

Bron: fd.nl