Starters krijgen eindelijk wat meer kans op de woningmarkt

19 januari 2021

Het is voor starters bijzonder moeilijk om een woning te kopen. Beleggers en mensen die al een woning hebben en dus meer geld beschikbaar kapen de huizen heel vaak voor hun neus weg. De overheid wil starters meer kans op de woningmarkt geven met verschillende maatregelen. Eén daarvan is het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters. Daarnaast moet bij nieuwbouwprojecten steeds vaker een bepaald percentage woningen een prijs hebben die haalbaar is voor starters, wil de overheid er subsidie voor geven. Hierdoor stijgen de kansen voor jonge mensen die al jaren op zoek zijn naar een eigen huis

Slim onderhandelen kan de doorslag geven

Stellen die al jaren op zoek zijn naar een huis worden steeds meer vindingrijk. Ze stappen zelf op huiseigenaren af om te vragen of het huis misschien binnenkort te koop komt. En als er dan een huis in de verkoop komt dat financieel gezien haalbaar is proberen ze door slim onderhandelen hun slag te slaan. Doordat starters op de woningmarkt nu geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen, kan dit bedrag als onderhandeling worden ingezet. De ‘winst’ delen is bijvoorbeeld een optie, waar een verkoper gevoelig voor kan zijn.

Beperking van het belastingvoordeel

Starters op de woningmarkt die een duurdere woning willen kopen, moeten snel zijn. Minister Ollongren besloot namelijk dat de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters alleen geldt voor woningen met een verkoopprijs van maximaal 400.000 euro. Die beperking was aanvankelijk niet in de voorwaarden opgenomen, maar de minister is bij nader inzien op dit punt van gedachten veranderd. Notarissen merken dat starters graag willen profiteren van het voordeel van 2% minder kosten. Ook mensen onder de 35 jaar die al een woning hebben en deze willen verkopen, vallen onder de regeling. Zo’n eerder gekochte woning is vaak flink in waarde gestegen, waardoor tweeverdieners vaak toch en huis van meer dan 4 ton kunnen financieren dankzij de overwaarde van hun vorige woning.

Starters krijgen eindelijk wat meer kans op de woningmarkt

Voordeel voor starters is beperkt

De regeling om de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen was bedoeld om hen meer kans te geven op een woning in de strijd met beleggers. Voor beleggers werd deze belasting juist verhoogd. Maar het effect zal volgens onderzoek beperkt zijn. Huizen die te koop worden gezet krijgen een hogere vraagprijs, omdat de verkoper weet dat kopers tot 35 jaar dit belastingvoordeel hebben. Beleggers zijn sceptisch over het positieve effect van het verhogen van de overdrachtsbelasting voor deze groep. De huurders van de woningen die beleggers aankopen zullen simpelweg meer huur gaan betalen omdat de koper de hogere kosten terug wil verdienen. Daarnaast zullen de woningprijzen sneller stijgen, omdat verkopers weten dat dit voordeel er is. De inschatting is dan ook dat halverwege 2021 het positieve effect voor starters al teniet is gedaan.

Topdrukte bij notarissen

Omdat veel beleggers nog snel hun slag wilden slaan voordat de overdrachtsbelasting met 6% zou stijgen, werden er in de laatste maanden van 2019 veel meer overdrachten geregeld. De totale waarde lag een half miljard euro hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Notarissen moesten met kunst- en vliegwerk alle aktes laten passeren, soms zelfs nog voordat de financiering rond was. Deze constructie mag, maar is natuurlijk zeer risicovol. Niet alleen moet de verkopende partij maar hopen dat het geld er komt, als er bijvoorbeeld brand uitbreekt in zo’n woning is het maar zeer de vraag of de verzekeraar de schade wil dekken. De verwachting is dat beleggers zich in de eerste maanden van 2021 wat rustiger zullen houden. Ook dat biedt kansen aan starters die de overdrachtsbelasting niet hoeven te voldoen.

Bron: Het Financieele Dagblad