De ‘Stalen Knoop’ zorgt voor sprong voorwaarts in houtskeletbouw

30 november 2022

De Houtkern bouwmethode heeft een nominatie in de wacht gesleept voor de Cobouw Award in de categorie Innovatie. Het is een stalen knoop waarmee houten prefab constructies een stuk eenvoudiger en dus sneller kunnen worden gemaakt. Met behulp van de stalen knoop wordt het een peulenschil om een houten kolom op een vloer te bevestigen. Binnen een half uur zitten de twee delen muurvast en kan het volgende deel worden geplaatst.

Kolommen van gelamineerd hout

De Houtkern bouwmethode werkt met kolommen van gelamineerd hout. Dit maakt het creëren van dragende muren overbodig. Hierdoor wordt de indeling van een gebouw minder ‘hokkerig’, lichten de ontwikkelaars toe. Er wordt gewerkt met dragende wanden die zijn gemaakt van kruislings verlijmd hout. De architect kan zelf bepalen waar die komen te staan. Omdat de houten panelen ook weer gemakkelijk ontkoppeld `kunnen worden kan er gemakkelijk modulair worden gebouwd.

Panelen en vloeren kunnen simpel worden hergebruikt. Aanpassingen aan een pand zijn eenvoudig te realiseren. De stalen knoop zorgt ervoor dat een vloer over het gehele oppervlak stabiel is. Units kunnen hiermee ook veilig worden gestapeld. De knoop, die is opgebouwd uit meerdere stalen platen, weegt zo’n 300 kg en kan de krachten van een vloer verdelen. Een bijkomend voordeel is dat de stalen knopen ook nog eens zorgen voor geluidsdemping.

De 'Stalen Knoop' zorgt voor sprong voorwaarts in houtskeletbouw

Trillingstest

Om te beoordelen of de houten constructies voldoende bestand zijn tegen trillingen wordt een test met wasmachines gedaan. Die worden op de houten vloeren in een testomgeving gezet en gaan vervolgens allemaal tegelijk centrifugeren. De houten constructies worden prefab gemaakt van standaard formaten. Ze zijn 3,5 m breed en maximaal 13 meter. Voor het breedteformaat is gekozen in verband met vervoer over de weg. In de constructie wordt een uitsparing gemaakt voor leidingen en kabels.

Die kunnen eenvoudig worden gekoppeld als er units worden toegevoegd. De tijdswinst bij het bouwen met houten constructies en de stalen knoop kan oplopen tot wel 50%. Tijdens de in 2022 gehouden Floriade was ook een gebouw te zien dat met behulp van deze techniek is gerealiseerd. In Ede wordt gebouwd aan het Energiehotel, dat grotendeels uit prefab houten constructies bestaat die met de stalen knopen aan elkaar worden gekoppeld.

Bron: Cobouw