Slimme data moet zorgen voor een gezonder kantoor

3 januari 2021

In de toekomst zal er waarschijnlijk steeds meer gebruik worden gemaakt van slimme data op kantoor. Een plantenbak die een seintje geeft als er water moet worden gegeven, een raam dat vanzelf open gaat als de CO2 concentratie te hoog is. Het lijkt nu nog een ver-van-mijn-bed show, maar de innovaties op dit gebied staan zeker niet stil.

Sensoren bij de toiletten maken het de schoonmaker makkelijk

De schoonmaker van Baker McKenzie advocaten in Amsterdam loopt rond met een tablet. Die geeft hem informatie over waar hij nodig is. Sensoren in de toiletgroepen houden alles bij. Of de zeepdispenser bijna leeg is, of het toiletpapier moet worden bijgevuld of de papieren handdoekjes. Ook kan de schoonmaker zien hoe vaak het toilet is bezocht zodat hij weet wanneer de toiletten moeten worden schoongemaakt. Op deze manier wordt het werken veel efficiënter en kan het schoonmaakpersoneel daar waar nodig worden ingezet.

Slimme data moet zorgen voor een gezonder kantoor

Inzet slimme data op kantoor zeer succesvol

De inzet van slimme data op kantoor is niet alleen nuttig om de te besteden tijd door schoonmaakpersoneel te beperken maar ook om op materiaal te bezuinigen. Zo wordt een toiletrol nu pas vervangen als deze echt bijna op is. Datzelfde geldt voor het plaatsen van een navulling in de zeepdispenser. Bij een aantal grote klanten past schoonmaakbedrijf Hago Next nu het gebruik van slimme sensoren toe en zowel het bedrijf zelf als de klanten zijn enthousiast. Het schoonmaakpersoneel kan nu ingezet worden voor andere klussen en er wordt veel minder onnodig werk gedaan.

Sensoren houden de luchtkwaliteit en temperatuur in de gaten

Niet alleen als het aankomt op schoonmaken, ook op andere vlakken kunnen sensoren nuttig zijn. Is een gereserveerde spreekkamer wel gebruikt? Is de CO2 te hoog? Dan moet er een raam open. Is de temperatuur te hoog of te laag? Dan moet het verwarmingssysteem een seintje krijgen. Al dit soort innovaties werken met slimme data op kantoor die razendsnel kan worden geïnterpreteerd naar acties. Vanwege de uitbraak van corona is het gebruik van slimme data op kantoor in een stroomversnelling gekomen. Hygiëne en de luchtkwaliteit zijn ineens hot issues geworden. Daar kunnen sensoren prima hun diensten bij bewijzen. De ontwikkelaars vrezen niet dat de schoonmaker minder werk zal krijgen of wordt vervangen door robots. Schoonmaken blijft in vrijwel alle gevallen mensenwerk, sensoren maken het alleen efficiënter.

Bron: Het Financieele Dagblad