Situatie blijft onzeker voor vastgoedfondsen ondanks voorzichtige groei

2 juni 2020

Na een crisis er nu sprake van voorzichtig herstel op de vastgoedmarkt. Investeerders lijken dan ook elke enigszins positieve ontwikkeling aan te grijpen om zichzelf ervan te overtuigen dat het nu toch echt beter gaat. Het aandeel Unibail-Rodamco-Westfield zit al dagen in de lift, evenals dat van concurrent Eurocommercial Properties. Maar de schijn bedriegt wel een beetje. Werkelijk alles wordt nu aangegrepen als positief nieuws en is dus reden voor een koersstijging.

Harde klappen vanwege de coronacrisis

Retailvastgoed krijgt harde klappen vanwege de crisis die de uitbraak van het coronavirus veroorzaakt. Winkels sloten hun deuren, evenals de horeca. Lege winkelstraten waren het gevolg. Maar zodra het Outbreak Management Team met voorstellen komt om maatregelen te versoepelen wordt dit gezien als het lichtpuntje waar iedereen op wacht en is er aanleiding voor herstel op de vastgoedmarkt. Volgens kredietbeoordelaar Moody’s zal de malaise in het retailvastgoed mogelijk versnellen. Ondanks dat winkels en horeca voorzichtig hun deuren weer openen wordt rekening gehouden met veel faillissementen en dus met leegstand in het retailvastgoed.

Situatie blijft onzeker voor vastgoedfondsen ondanks voorzichtige groei

Junkstatus voor Wereldhave

Moody’s is keihard in zijn oordeel over het Nederlandse vastgoedbedrijf Wereldhave. De status van Wereldhave werd verlaagd naar baa2, wat gelijk staat aan de ‘junkstatus’. Dit kan grote gevolgen hebben voor de financieringskosten waarmee het bedrijf rekening moet houden, evenals  met dalende obligatiekoersen. Desondanks maakt het bedrijf zich geen grote zorgen. Wereldhave is niet afhankelijk van obligatieleningen, het merendeel van de uitstaande leningen ter waarde van ruim 3 mld euro zijn bankleningen.

Transformatie van winkelcentra stagneert

De coronacrisis zorgt ervoor dat de transformatie van winkelcentra tot multifunctionele centra vertraging oploopt. Er wordt nog wel gerenoveerd maar het is een stuk lastiger. Daarnaast heeft Wereldhave last van de crisis omdat de verkoop van vastgoed in Frankrijk vertraging oploopt. Het bedrijf was hier juist mee begonnen om de financiële positie te verbeteren. Maar niet alleen Wereldhave kreeg met een afwaardering door Moody’s te maken, ook Unibail ging van A3 naar A2. Dit geeft aan dat het herstel op de vastgoedmarkt zeker niet definitief is en dat de coronacrisis hier een negatieve invloed op heeft.

Bron: Het Financieele Dagblad