Rabobank: Gevolgen coronacrisis voor vastgoedbeleggers zullen niet uitblijven

7 april 2020

De Rabobank, de bank met de grootste portefeuille aan vastgoedkredieten, voorspelt dat de coronacrisis zeker negatieve gevolgen zal gaan hebben voor vastgoedinvesteerders. Het aantal transacties zal vrijwel zeker gaan dalen. Als deze trend lang aanhoudt heeft dit volgens de bank onherroepelijk gevolgen voor de prijzen van vastgoed. Volgens deskundigen bij de bank zat de markt al op zijn top. De coronacrisis kan er zomaar voor gaan zorgen dat er een kanteling in de markt gaat plaatsvinden. Bij de Rabobank staat ongeveer 21 miljard aan vastgoedleningen uit.

Minder vastgoedtransacties verwacht

Veel ondernemers zullen hun plannen voor een nieuw pand uitstellen tot na de coronacrisis. Alleen transacties die al waren opgestart worden nog afgerond. Ook investeerders zullen pas op de plaats maken omdat er nu een financieel zeer onzekere tijd aanbreekt. Niemand kan voorspellen hoe lang de situatie gaat duren. Doordat het aantal transacties met vastgoed afneemt, zal dat zeker gevolgen gaan hebben voor de prijs, zeker als de economie nog geruime tijd stil blijft staan. De weinige transacties die nu nog worden gedaan zijn er hooguit op gericht een veiliger belegging te kiezen, zolang dit nog mogelijk is.

Rabobank Gevolgen coronacrisis voor vastgoedbeleggers zullen niet uitblijven

Gevolgen voor de huizenmarkt

Beleggers die hebben geïnvesteerd in woningen zullen ook financieel nadeel gaan merken als ten gevolge van de coronacrisis het consumentenvertrouwen daalt. Als er minder huizen worden verkocht leidt dit tot een daling van de huizenprijzen en daardoor ook tot de huuropbrengsten. Alleen als de crisis binnen enkele maanden wordt bezworen zullen de gevolgen wellicht meevallen. Kan dit niet, dan moet iedereen die bij de vastgoedmarkt betrokken is rekening houden met mogelijk verstrekkende gevolgen.

Bron: Het Financieele Dagblad