Rabobank: eind 2023 koophuizen bijna 8% in prijs gedaald

28 maart 2023

De Rabobank presenteert zijn kwartaalbericht met een prognose over de huizenprijzen voor 2023. De economen van Nederlands grootste hypotheekverstrekker verwachten een verdere daling van die prijzen. De inschatting is nu dat een koophuis eind 2023 zo’n 7,6% goedkoper is dan in de zomer van 2022. Daarna begonnen de prijzen te dalen. De daling voor het jaar 2023 wordt nu geraamd op 4,2%. Eerder ging de bank nog uit van 3%.

Huizen worden weer betaalbaar

In het kwartaalbericht meldt de Rabobank dat de rente op de kapitaalmarkt waarschijnlijk weer wat gaat dalen. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt blijven gunstig, er is nog steeds enorme vraag naar personeel. In 2024 verwacht de Rabobank dat de huizen nog eens gemiddeld 1,5% goedkoper worden. Daarna wordt een stabilisatie van de prijzen voor koopwoningen voorzien.

Rabobank eind 2023 koophuizen bijna 8% in prijs gedaald

‘2022 was een extreem jaar’

Rabobank spreekt in het kwartaalbericht van een extreem jaar 2022. De huizenprijs steeg in de eerste maanden nog met meer dan 20% vergeleken met het jaar ervoor. Daarna kwam in de zomer de daling op gang. Die werd ingegeven door de oplopende rente en de torenhoge inflatie. Kopers konden de hoge prijzen simpelweg niet meer betalen en dus moetens verkopers zakken met hun vraagprijs. Voor huizenkopers wordt de situatie op termijn dus wat gunstiger. Ze hoeven voor een huis minder te lenen en de hypotheekrente gaat ook weer wat omlaag.

Bron: Het Financieele Dagblad