Psychische vermoeidheid neemt verontrustende vormen aan

10 januari 2019

Steeds meer mensen geven aan zich regelmatig ‘psychisch vermoeid’ te voelen. In 2015 was dit al 13% van de beroepsbevolking, recent onderzoek hiernaar gaf een stijging aan naar 16% van de mensen tussen 15 en 75 jaar. Deze mensen hebben meerdere keren per maand klachten als chronische vermoeidheid, moe opstaan en aanverwante klachten die horen bij een burn-out. Het verontrustende is dat deze klachten algemeen geaccepteerd zijn en dat het eigenlijk niet eens meer vreemd wordt gevonden dat we ons zo voelen.

Opladen is belangrijk

Vooraanstaand bedrijfsarts Willem van Rhenen is er duidelijk over. Het is niet zo zeer het probleem dat we te hard werken. Het probleem zit hem in het feit dat we niet voldoende opladen. We gaan moe naar bed en staan moe op. Leidinggevenden hebben gewoon niet in de gaten dat een medewerker langzaam maar zeker begint op te branden. Het probleem is dat er verkeerd wordt omgegaan met mensen die uitgeput dreigen te raken. Van Rhenen geeft een simpel voorbeeld: Als de batterij van je smartphone leeg is, dan helpt het niet om het apparaat een week op je nachtkatje te laten liggen. Je moet de batterij opladen.

Psychische vermoeidheid neemt verontrustende vormen aan

Stressmanagement helpt maar ten dele

Een medewerker een cursus stressmanagement laten volgen zal het probleem niet geheel oplossen. Natuurlijk is het zinvol dat een perfectionist leert om hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden. Maar maakt zo’n cursus je meteen enthousiast en bevlogen, zodat je je werk met meer plezier doet? Waarschijnlijk niet. Soms is het nodig om na te denken over de vraag: Heb ik wel het juiste beroep? Is er iets waar ik echt blij van word? Het is de kunst dit te bedenken voordat het te laat is. Als je eenmaal met een burn-out thuis zit wordt het erg lastig om nog te bedenken waar je blij van wordt.

De zoektocht naar de juiste balans

Iedere werknemer moet balans vinden in zijn werk. Je werk hoeft niet de hele dag alleen maar leuk te zijn. Af en toe overwerken hoort er gewoon bij in de meeste sectoren. Maar het plezier moet wel de overhand hebben. Als dat niet het geval is wordt het tijd om na te denken. Stel jezelf de vraag wat je over vijf jaar wilt doen. Nog steeds dit werk, of iets heel anders? Als het ‘iets anders’ moet worden dan is het nu de hoogste tijd om actie te ondernemen.

Bron: NRC