Projectontwikkelaar BPD schrapt banen door tegenvallende verkoop nieuwbouw

13 februari 2024

Projectontwikkelaar BPD heeft vorig jaar bijna 15% van zijn personeel geschrapt vanwege tegenvallende nieuwbouwverkopen. Met name in Duitsland verkocht BPD nauwelijks nieuwe huizen, waardoor personeelsingrepen nodig waren.

Oorzaken van de ontslagenBouwbedrijven worden huizenfabrieken

De ontslagen zijn een gevolg van de malaise op de vastgoedmarkt. De gestegen rente maakt het voor huizenkopers lastiger om een nieuwbouwhuis te financieren, waardoor de vraag naar nieuwbouw is gedaald.

Gevolgen voor BPD

BPD heeft in Nederland en Duitsland minder mensen in dienst. In Nederland is dat ongeveer een tiende, in Duitsland bijna een vijfde. Het bedrijf heeft vorig jaar een nettoverlies van €131 mln geleden.

Verwachtingen voor de toekomst

BPD verwacht dit jaar niet verder te snijden in zijn Nederlandse personeelsbestand. In Duitsland is dat een ander verhaal, omdat het bedrijf daar vooral aan beleggers verkoopt. De verwachting is dat de markt voor nieuwbouw in Nederland geleidelijk aan zal herstellen, maar dat het in Duitsland nog lang kan duren voordat de vraag weer op het oude niveau is.

Impact op de vastgoedsector

De ontslagen bij BPD zijn een teken dat de vastgoedsector in zwaar weer verkeert. Eerder ging al ontwikkelaar Certitudo failliet. De verwachting is dat er de komende tijd meer ontslagen zullen vallen in de sector.

Bron: fd.nl