Park Vijfsluizen in Vlaardingen moet de duurzame ambities van de gemeente gaan waarmaken

31 mei 2021

In Vlaardingen zijn er grootse plannen met het voormalige Shell Park. Hier moet Park Vijfsluizen verrijzen. Als het aan de  gemeente ligt wordt dit de ‘duurzaamste wijk van Zuid-Holland’. Aan projectontwikkelaar Heijmans de taak om deze ambities waar te maken. De wijk krijgt zo’n 400 woningen met een gevarieerd aanbod. Er komen studio’s maar ook ruime eengezinswoningen. Daarnaast is er veel ruimte voor groen en ook voor ‘blauw’ water. Met twee metrostations en de snelweg A4 in de buurt moet het een wijk worden waar het goed wonen is maar waarvandaan je ook snel de stad uit bent. Ron van den Brink van Heijmans geeft meteen toe dat het een hele uitdaging gaat worden. Vooral omdat de snelweg vlakbij ligt.

Het groene karakter blijft behouden

Het Shell Sportpark Vijfhuizen werd aangelegd in de jaren 50 van de vorige eeuw. Medewerkers van de oliemaatschappij konden er voetballen, hockeyen, zwemmen en gebruik maken van een sporthal. Toen het park niet meer werd gebruikt werd er lang nagedacht over een nieuwe bestemming. Er moest een woonwijk komen, maar die moest wel groen en klimaat adaptief zijn, zo besliste de gemeente. Bomen die gezond zijn blijven staan, er wordt waar mogelijk omheen gebouwd. Zieke bomen worden gesnoeid, maar de stronk blijft staan als voedingsbodem voor planten, insecten en dieren die deze insecten weer eten. De voormalige sporthal wordt gerenoveerd en biedt straks plaats aan studio’s en een zorgcentrum voor ouderen. Het pand staat model voor de nieuw te bouwen huizen, deze worden in dezelfde stijl ontworpen.

Park Vijfsluizen in Vlaardingen moet de duurzame ambities van de gemeente gaan waarmaken

Ontwikkeling met oog voor planten en dieren

Park Vijfsluizen wordt ontwikkeld op basis van de bestaande situatie. De gebieden waar water is moeten straks een leefgebied worden voor waterdieren zoals salamanders en watervleermuizen. In de  groene bomen en bosjes moeten de bewoners straks de bonte specht aan het werk zien of een mooie ransuil kunnen spotten. De te bouwen huizen krijgen groene daken die een voedingsbron bieden voor insecten en vogels. Toch blijft het een woonwijk. Van den Brink geeft aan dat het niet de bedoeling is dat de bewoners straks in een soort jungle gaan wonen. De vos en de marter die recent in het gebied werden gespot zullen dan ook echt moeten verkassen.

Bron: Stadszaken