Overwaarde steeds belangrijker bij aankoop woning

10 juni 2024

Doorstromers halen steeds meer geld uit overwaarde

Nu de prijzen van koopwoningen in Nederland weer stijgen, is het voor kopers steeds belangrijker om zelf geld mee te brengen. De belangrijkste manier waarop mensen dit doen is door de overwaarde van hun oude woning te gebruiken. Die is de afgelopen jaren flink toegenomen door de gestegen huizenprijzen en ligt nu volgens de laatste cijfers op zo’n €300.000.

Overwaarde nu een derde van aankoopsomRabobank voorspelt verdere daling huizenprijzen in 2023

Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat vorige maand meer dan een derde van de gemiddelde aankoopsom in Nederland werd gefinancierd met overwaarde en eigen middelen. Met €211.000 was dit bedrag nog nooit zo hoog. Begin 2020 was dat nog maar een kwart.

Overwaarde fors gestegen

Veel mensen die willen verhuizen hebben overwaarde op hun woning, en dat bedrag is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Volgens het CBS lag de gemiddelde overwaarde op een Nederlandse koopwoning in 2022, het meest recente cijfer, op bijna €300.000.

Ouderen hebben grootste overwaarde

Vooral oudere woningbezitters hebben veel overwaarde. Bij mensen van 75 jaar en ouder is dit gemiddeld ruim meer dan €400.000. Dit komt niet alleen doordat hun woning in waarde is gestegen, maar ook omdat er in deze leeftijdscategorie steeds minder hypotheekschuld op de woning zit.

Bron: fd.nl