Overbieden wordt weer normaal op woningmarkt

8 november 2023

Na een tijdelijke dip lijkt de woningmarkt zich te herstellen, met prijsstijgingen sinds juni volgens het CBS. Een analyse door Ortec Finance onthult dat overbiedingen op woningen, die eerder afnamen, nu weer toenemen. Dit fenomeen doet zich niet alleen voor in de Randstad, maar ook in gemeenten in Oost-Nederland.

Prijsontwikkelingen: van daling tot stijgingHoe verkoop je je huis nu de woningmarkt verandert

Twee jaar geleden lagen de gemiddelde koopprijzen voor appartementen, hoekwoningen, en tussenwoningen volgens Ortec Finance ongeveer 10% boven de vraagprijs. Na een scherpe daling aan het begin van dit jaar werden huizen vaak onder de vraagprijs verkocht. Momenteel tonen de verkoopprijzen voor de meeste woningtypen weer een lichte stijging boven de vraagprijs.

Verschil per woningtype en prijsklasse

Vrijstaande woningen worden nog steeds vaak onder de vraagprijs verkocht. In de hoogste prijsklasse (€750.000 of meer) werd de afgelopen jaren het minst vaak boven de vraagprijs geboden. Vooral woningen in de middenklasse ondervonden de afgelopen twee jaar vaak overbiedingen.

Regionale verschillen in overbieden: Randstad en Oost-Nederland

Vorig jaar waren er slechts twee gemeenten waar niet werd overboden. Dit jaar is overbieden nog steeds aan de orde, niet alleen in diverse gemeenten in de Randstad, maar ook in gemeenten in het oosten van het land. Vooral in Noord-Limburg en Noord-Groningen worden huizen boven de vraagprijs verkocht.

Bron: fd.nl