Overbieden weer aan de orde van de dag op de woningmarkt

29 mei 2024

Kopers gedwongen om meer te bieden

Kopers op de woningmarkt moeten weer meer moeite doen om een huis te bemachtigen. In het afgelopen kwartaal boden ze gemiddeld 2% boven de vraagprijs, blijkt uit een analyse van vastgoeddatabedrijf Matrixian. In Amsterdam en Utrecht lag dit percentage zelfs boven de 5%. In sommige gebieden dalen de prijzen echter nog steeds en kunnen woningen zelfs onder de vraagprijs worden gekocht.

Herstel na krapte in 2023Rabobank voorspelt verdere daling huizenprijzen in 2023

De woningmarkt kende in 2023 een tijdelijke dip met dalende prijzen en minder overbiedingen. Inmiddels is de markt hersteld en neemt het aantal kopers dat meer biedt dan de vraagprijs weer toe. In het eerste kwartaal van 2024 was in 56% van de transacties sprake van overbieden.

Overbiedingen minder hoog dan in 2022

Hoewel het overbieden weer toeneemt, zijn de bedragen die kopers boven de vraagprijs bieden lager dan twee jaar geleden. Op het hoogtepunt van de markt in 2022 boden kopers gemiddeld 9% meer. Bij een woning van €400.000 was dat €36.000 extra. In het afgelopen kwartaal was dat gemiddeld 2%.

Grote regionale verschillen

Er zijn grote regionale verschillen in de mate van overbieden. In Amsterdam, Utrecht en de omliggende gemeenten was dit afgelopen kwartaal het hoogst met gemiddeld 8% boven de vraagprijs. In het Noord-Hollandse Opmeer betaalden kopers zelfs gemiddeld 13% meer. In andere gebieden zijn de prijzen daarentegen nog steeds dalende en kunnen woningen onder de vraagprijs worden gekocht.

Bron: fd.nl