De ouderwetse kantoorbaan is voorgoed verleden tijd bij veel bedrijven

1 juli 2019

De tijd dat mensen met een kantoorbaan 5 dagen per week van 8 tot 5 achter hun bureau op de zaak zaten lijkt steeds meer verleden tijd te worden. Steeds vaker wordt er gekozen voor flexwerken. Mensen werken een dag thuis, en als ze op kantoor zijn dan hebben ze geen vaste werkplek meer maar een flexplek die ze met anderen delen. Volgens Dominic Price techbedrijf Atlassian biedt de voortschrijdende techniek steeds meer mogelijkheden. Maar goed overleg blijft wel noodzakelijk.

Goed presteren hangt niet samen met aanwezigheid

Price maakte carrière bij het bekende accountantskantoor Deloitte. Daar was het normaal om lange dagen te maken. Toen Price op een dag besloot om 17.00 uur te stoppen werd daar een opmerking over gemaakt. Dat was voor hem het keerpunt. Na een aantal jaren als game ontwikkelaar te hebben gewerkt belandde hij bij Atlassian. Hij reist nu de wereld rond en geeft presentaties over hoe mensen hun werk het beste kunnen invullen. Thuis werken hoort daar zeker ook bij. Veel mensen denken dat ze vanwege hun functie niet thuis kunnen werken. Volgens Price is er veel mogelijk. Als er maar goede afspraken worden gemaakt met de mensen waar je mee werkt, indien nodig individueel.

Leidinggeven op afstand

Ook leidinggevenden kunnen volgens Price prima thuis werken. De gulden regel is dat je als leidinggevende moet leren om vooral te luisteren naar je medewerkers. Dat moet je dan wel weer stimuleren. Je ziet het immers niet aan iemands gezicht of er wat is als die medewerker of jijzelf niet op kantoor zit. Dat communiceren kan op verschillende manieren, afhankelijk van de situatie. Leidinggevenden moeten leren los te laten en er op te vertrouwen dat hun ondergeschikten gewoon zelfstandig hun werk kunnen doen.

De 9 tot 5 mentaliteit is achterhaald

De mentaliteit dat je op vaste tijden moet werken wordt steeds meer los gelaten. Als het voor iemand werkt om op zondagmiddag te werken en vervolgens op maandag privé dingen te doen dan moet dat gewoon kunnen. Als het eindresultaat maar zodanig is dat zowel de werkgever als de werknemer tevreden zijn. De ouderwetse HR mentaliteit moet echt overboord vindt Dominic Price. Een leidinggevende moet stimuleren en durven loslaten. Voor veel leidinggevenden betekent dat dat er nog een hoop te leren is in de toekomst.

Bron: NRC Next