Opnieuw minder snel stijgende huizenprijzen in juli 2022

29 augustus 2022

Het afvlakken van de stijging van de huizenprijzen lijkt door te zetten. Uit cijfers van het Kadaster en Het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de prijzen weliswaar nog steeds stijgen, maar minder hard dan in het verleden. De snel stijgende hypotheekrente is hier een belangrijke oorzaak van. Kopers kunnen minder lenen en kunnen dus ook minder overbieden op de vraagprijs. In juli 2022 waren woningen gemiddeld 14,5% duurder dan in juli 2021. Maar die stijging lag begin dit jaar nog boven de 21% en was in juni 2022 gemiddeld 16,6%.

Minder woningen verkocht

Het aantal woningen dat wordt verkocht blijft dalen. Eigenaren kiezen ervoor niet te verkopen omdat de prijzen dalen. Ook het feit dat er weinig aanbod is en dus weinig kans op doorstroming zorgt ervoor dat er nog steeds weinig woningen te koop worden gezet. In juli 2022 ging het om ruim 16.000 transacties, een daling van 14% kijkend naar juli 2021. In de periode januari tot en met juli 2022 werden ruim 20% minder woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het ging in totaal om ongeveer 108.000 huizen die een nieuwe eigenaar kregen.

Er wordt minder geleend

Hypotheekverstrekkers zien ook dat de huizenprijzen afvlakken. De Hypotheker meldt ruim 30% minder aanvragen voor een hypotheek. Ook blijkt uit de cijfers van de hypotheekadviseur dat het te lenen bedrag lager is. Dit is een direct gevolg van de stijgende hypotheekrente. Die zal naar verwachting in de loop van 2022 verder oplopen als gevolg van de torenhoge inflatie.

Bron: Het Financieele Dagblad