De opkomst van houtbouw en biobased materialen

12 juli 2023

Patrick Schreven, oprichter van Eco + Bouw, is al lange tijd geïnteresseerd in het bouwen met hout. Tien jaar geleden begon hij zijn eigen bouwbedrijf en realiseerde hij zijn droom om woningen van hout te bouwen. Inmiddels heeft hij een eigen fabriek waar modulaire woningen worden geproduceerd onder de merknaam mHome. Schreven deelt echter zijn bedenkingen over de biobased trend, omdat hij constateert dat er een gebrek is aan kennis en bekendheid met biobased materialen.

Het ontstaan van mHome en de uitdagingen

Schreven bedacht de naam mHome voor zijn modulaire woningen tijdens een autorit. Hij wilde een naam die de kenmerken van de woningen weerspiegelde, zoals modulariteit, moderniteit, mobiliteit en multifunctionaliteit. Ongeveer een jaar geleden begon het avontuur van mHome, toen Schreven op zoek ging naar een producent voor zijn modulaire woonconcept. Omdat geen enkele producent voldeed aan zijn wensen en eisen, besloot hij het zelf te gaan doen. Nu heeft hij een productielocatie van 3.000 vierkante meter, maar hij verwacht snel te moeten opschalen naar een dubbel vloeroppervlak.

Groeiende vraag en onbekendheid met biobased materialen

Schreven heeft de vraag naar houtbouw en de aandacht voor biobased bouwen in de afgelopen jaren zien toenemen. Toch constateert hij dat het aandeel houtbouw nog steeds marginaal is en dat er nog veel onbekendheid bestaat over biobased materialen, zelfs bij bouwbedrijven en experts die aanbestedingen doen.

Gebrek aan kennis en waarschuwing voor mogelijke fouten

Het gebrek aan kennis vormt volgens Schreven een probleem, omdat het leidt tot onvoldoende beoordeling van constructies en het risico met zich meebrengt dat onervaren partijen fouten maken. Hij benadrukt dat biobased bouwen geen rocket science is en zelfs eenvoudiger is dan traditioneel bouwen. Desondanks is hij bezorgd dat eventuele fouten met biobased materialen negatieve gevolgen kunnen hebben voor de acceptatie van deze materialen en de oplossing die ze bieden voor problemen zoals het CO2-vraagstuk.

De boodschap op de Klimaattop en advies voor bouwers

Schreven benadrukte op de Klimaattop in Parijs dat ecologisch bouwen al veel mogelijkheden biedt. Hij wil mensen laten zien dat het niet de vraag is of het kan, maar wanneer we kunnen beginnen. Ondanks zijn enthousiasme waarschuwt hij voor onvoldoende kennis en adviseert hij bouwers die graag natuurvriendelijk willen bouwen om flexibel te zijn en te kunnen switchen tussen verschillende biobased producten, omdat niet alle producten grootschalig beschikbaar zijn.

De liefde voor hout en het belang van duurzaam gebruik

Schreven ontwikkelde zijn liefde voor hout tijdens zijn loopbaan als timmerman, toen hij geïnspireerd raakte door de prachtige houten huizen die hij in het Houtblad zag. Hij benadrukt dat hout een fantastisch materiaal is dat er mooi uitziet en heerlijk ruikt. Hij pleit echter voor het duurzaam gebruik van hout en benadrukt dat verbranding de laatste optie moet zijn. Het circulaire karakter van hout maakt het volgens hem het beste circulaire product dat er bestaat.

Dit interview is gebaseerd op de podcast Doorzagen aflevering 78 met Patrick Schreven.

Bron: cobouw.nl