Voordelen van autovrij

3 februari 2022

Enkele decennia geleden stond er voor iedere voordeur minstens één auto. Dit beeld begint langzaam te veranderen. Opinieschrijver Onno Dwars vindt het een goede zaak. Hij pleit ervoor om mensen die de auto de deur uit doen financieel voordeel te geven. De niet-autobezitter is volgens hem gezonder en fitter en ze hebben meer te besteden. Alle reden voor steden om de auto steeds verder terug te dringen. Amsterdam wil in de komende jaren maar liefst 10.000 parkeerplaatsen laten verdwijnen. Parkeerplaatsen nemen onevenredig veel ruimte in beslag, zo is de redenering.

Kansen voor gemeenten en zorgverzekeraars

Dwars begrijpt niet waarom er niet meer wordt ingespeeld op voordelen voor zij die geen auto bezitten. Hij denkt hierbij bijvoorbeeld aan een lagere zorgpremie of korting op een hypotheek. Maar ook gemeenten kunnen inwoners die geen auto voor de deur hebben hiervoor belonen. Een parkeerplaats inclusief in- en uitrijdmogelijkheid komt al snel op 30 vierkante meter. Die ruimte kan ook benut worden voor groen of voor woningen waar zo’n enorm tekort aan is.

Opinieschrijver pleit voor voordelen niet-autobezitter

Grote voordelen voor de gemeenschap

Het weren van auto’s uit de steden is om te beginnen een goede stap richting verduurzaming. Daar komt bij dat mensen gezonder zijn als ze meer lopen en fietsen. Ook dat levert winst op. Het wordt volgens Dwars, in het dagelijks leven ceo van Ballast Nedam Development, hoog tijd dat dit idee bij een grote groep gaat indalen.

Bron: Het Financieele Dagblad