Open kantoor werkt niet

30 oktober 2017

In een open kantoor zouden medewerkers dagelijks goede ideeën uit moeten wisselen. In de praktijk willen ze gewoon vooral hun werk doen.

Internationaal trekken bedrijven zich weer geleidelijk terug van het openkantoormodel. Zij bieden hun werknemers weer meer afgesloten kantoorruimtes, zodat ze zich beter kunnen concentreren en kunnen vluchten voor het lawaai van de open vloer. Er wordt veelvuldig gebruik van gemaakt.

Te veel afleiding

Het open kantoor werd in de jaren vijftig bedacht, om de communicatie en het uitwisselen van ideeën tussen medewerkers gemakkelijker te maken. In de jaren zeventig werd het populairder, terwijl wetenschappelijk onderzoek al wees op de negatieve bijeffecten: werknemers verdoen meer tijd aan praten en hebben meer last van afleidingen. Ook in 2011 werd het nogmaals bevestigd door organisatiepsychologen van de universiteit van Leeds: de productiviteit en arbeidsvreugde van werknemers lijden onder het open kantoor.

Diepe concentratie

Tot eenzelfde conclusie kwam de Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi, begin 2016 in zijn boek Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World. Volgens Csikszentmihalyi is het bereiken van een toestand van flow (zo gefocust zijn op een taak dat je alles om je heen vergeet) belangrijk voor het vinden van geluk in je carrière. Juist het vinden van ‘flow’ is in de huidige kenniseconomie belangrijker, maar ook moeilijker geworden. Sociale media, internet en collega’s op de open werkvloer maken het vanwege alle afleiding moeilijker om diepe concentratie te vinden.

Ook voordelen aan open kantoor?

Een open vloer kan ook juist energie geven, zeker als je veel routinematig werk uitvoert, of als je gezamenlijk een deadline moet halen. Echter, voor specialistische taken en creatief werk moet je je kunnen concentreren, en dat geldt niet alleen voor de baas.

Noodzakelijk

In sommige gevallen is een open kantoor noodzakelijk. Zonder muren passen er immers meer werknemers op minder dure vierkante meters. De nadelen van het open kantoor kunnen dan zo veel mogelijk weggepoetst worden met grote plantenbakken, muurtjes, hippe hangplanten of zelfs hele matglazen hangpanelen tussen de bureau. Zo wordt het open kantoor omgebouwd tot een kantoor met ‘afzonderlijke’ werkplekken.

Bron: NRC Handelsblad