Op je dertigste nog op een kamer

6 mei 2020

Veel jongeren hadden vroeger niet gedacht nu nog op een kamer te wonen. Wie wil er als dertiger nu nog de badkamer en keuken delen? Het is weliswaar gezellig in het appartement, maar het is natuurlijk niet de bedoeling.

Voortdurend moeten verhuizen

Wonen op een kamer heeft ook de nodige andere nadelen. Zo wordt het huurcontract regelmatig niet verlengd. Dit betekent dus dat iedere keer opnieuw gezocht moet worden. Met alle problemen op bijvoorbeeld de Amsterdamse woningmarkt daarbij in begrepen. Keer op keer weer opnieuw.

Geen hoop op verbetering

Hoop op een betere optie dan een kamer is er al niet meer. Wonen in een appartement of een studio is er niet bij. Bovendien is voor veel fulltimers de sociale huur geen optie meer vanwege het te hoge inkomen. De vrije sector is te duur met zijn hoge huren. 1.150 euro voor 50 vierkante meter is een gemiddelde prijs. Een hypotheek krijgen is ook al lastig.

Wonen met huisgenoten

Voor de meeste twintigers en dertigers in de grote steden zijn huisgenoten onvermijdelijk. Dat geldt zelf ook al voor steden zoals Eindhoven, Groningen en Maastricht. Het delen van een woning en het betrekken van een kamer is meer en meer de norm geworden in recente jaren.

Nog altijd duur

Zelfs deze optie is duur. Ook dan is de huur in bijvoorbeeld Amsterdam nog altijd tussen de 500 en 1.000 euro. Bovendien is het niet gemakkelijk om er één te vinden. Hospiteeravonden zijn ook in deze leeftijdscategorie heel normaal. Niet direct een wenselijke situatie voor een basisbehoefte zoals wonen.

Niet vooruitkomen in het leven

Het huren van een kamer in de grote stad met een fulltimebaan, geeft ook een slecht gevoel. Het lijkt alsof de wereld stilstaat. Het voelt niet alsof je een volwassen leven aan het leiden bent, zo stellen zij die aan de kamerhuur gebonden zijn.

Op je dertigste nog op een kamer

Een netwerk opbouwen

Een tactiek die velen nu volgen, is het opbouwen van een netwerk. Voor de coronacrisis betrof dat bijvoorbeeld events en uitgaansgelegenheden. Daar waren de mensen te vinden die misschien nog iemand zochten om een kamer te betrekken. Anderen proberen het gewoon lukraak, bijvoorbeeld met visitekaartjes.

In Amsterdam blijven

Natuurlijk ligt de oplossing voor de hand. Weggaan uit Amsterdam. Maar dat is niet zo gemakkelijk wanneer je er door de jaren heen je leven hebt opgebouwd, inclusief bijvoorbeeld je baan of bedrijf. De keuze tussen een nieuw leven opbouwen of een kamer huren is niet zo gemakkelijk.

Nog altijd mogelijk

Hoewel de markt lastiger is dan ooit, liggen er nog altijd mogelijkheden. Zelfs nu de coronacrisis de problemen alleen maar groter heeft gemaakt. Toch komen er nog kamers vrij en is er een kans dat je in de stad kan wonen.

De overstap maken

Voor anderen komt er uiteindelijk toch een moment om de overstap te maken. Weg van de kamer om bijvoorbeeld een huurhuis in de stad te betrekken. Heel soms is het mogelijk. Maar dit is dan wel direct de grote stap die gewenst was.

Toch de stad verlaten

Voor wie het echt niet weet te vinden, is het altijd een optie om toch het roer om te gooien. Bijvoorbeeld door toch de stad te verlaten. Nu de wereld tot stilstand is gekomen door de coronacrisis, gebeurt dit zelfs iets meer. Velen hebben in de stad momenteel niets te zoeken door de situatie.

De keerzijde ontdekken

Die nieuwe situatie maakt ook weer iets duidelijk bij de achterblijvers. Weg van de kamer en naar een eigen huis is een droom. Maar in een leeg huis zonder huisgenoten wordt het wel heel erg stil ineens.

Bron: nrc.next