Ook in Den Haag gaat vanaf maart 2022 een opkoopbescherming gelden voor goedkope woningen

3 januari 2022

Onder andere de gemeente Rotterdam, Amsterdam en Haarlem besloten al eerder dat er een opkoopbescherming voor goedkope koopwoningen gaat gelden. Nu heeft ook Den Haag besloten een dergelijke regeling in te voeren. Vanaf 1 maart 2022 mag een woning met een WOZ-waarde tot 355.000 euro alleen nog voor verhuur worden aangekocht als hiervoor een speciale vergunning is afgegeven.

Bescherming van lage- en middeninkomens

De opkoopbescherming die Den Haag nu invoert heeft als doel betaalbare woningen bereikbaar te maken. Ook op lange termijn moet dat voor woningzoekenden met een laag- of middeninkomen zo zijn. In de grote steden werd in 2021 maar liefst een derde van de woningen gekocht door beleggers. Den Haag meldt in een persbericht waarin de maatregel wordt aangekondigd dat dit percentage in sommige wijken in de stad zelfs op 40 lag. Dit wordt door het stadsbestuur niet wenselijk geacht.

800 woningen

Volgens een schatting van wethouder Martijn Balster gaat het om zo’n 800 woningen in de Hofstad die nu kunnen worden beschermd tegen opkoping door beleggers. Het Haagse college is van mening dat een woning in de eerste plaats is bedoeld om in te wonen. Het college stelt dat een woning niet als object met winstoogmerk mag worden gezien. De verwachting is dat 80% van de goedkopere woningen in Den Haag met deze maatregel kan worden beschermd. Deze woningen kunnen dus beschikbaar worden gesteld aan de beoogde doelgroep.

Bron: Het Financieele Dagblad