Een onzuinig huis betekent een lagere hypotheek bij Triodos Bank

23 juni 2020

De om zijn duurzame beleid bekend staande Triodos Bank heeft besloten dat voor een woning met een energielabel C of lager nog maar 90% van de maximale hypotheek kan worden geleend. Koop je een woning met label A of B dan kun je juist 106% lenen. Hiermee wil Triodos het verduurzamen van woningen stimuleren. Triodos loopt hiermee vooruit op de kosten van energietransitie en verduurzaming van woningen. Een huis met een te laag energielabel is minder zuinig en kost dus meer aan energielasten, aldus de bank. Daar komt bij dat deze huizen versneld moeten worden gerenoveerd om aan de verduurzamingseisen van de toekomst te voldoen.

Een onzuinig huis betekent een lagere hypotheek bij Triodos Bank

Risico op waardevermindering

Een bijkomend risico van een huis met een laag energielabel is dat de waarde in de toekomst zal dalen, denkt Triodos. Als de energietransitie eenmaal op gang is en blijkt dat een woning alleen met forse investeringen voldoende kan worden verduurzaamd, is een dergelijk huis veel minder aantrekkelijk dan een huis waar al verschillende maatregelen zijn genomen of dat zelfs al helemaal toekomst proof is. Daarom is het niet verantwoord om voor een dergelijke woning een hoge hypotheek te verstrekken en zo overkreditering in de hand te werken, zo meent Triodos Bank.

Klimaatakkoord van banken

Een aantal grote banken heeft een eigen klimaatakkoord ondertekend. Hierin spreken ze onder meer af om vanaf 2020 concrete plannen te presenteren om de eigen CO2 uitstoot te verminderen. Daarnaast willen de banken ernaar streven om een zo duurzaam mogelijke portefeuille aan hypotheken te hebben. Andere banken gaven bijvoorbeeld al rentekorting voor een hypotheek met een hoog energielabel. Triodos Bank draait het nu om door voor huizen met een lager label een lagere maximale hypotheek te verstrekken. Zo willen zij de verduurzaming van woningen verder helpen stimuleren.

Bron: Het Financieele Dagblad