Onderzoek Rekenkamer Rotterdamse gemeenteraad naar kosten nieuwe stadion Feyenoord

29 juli 2019

De Rekenkamer van de gemeenteraad van Rotterdam gaat een onderzoek starten naar de kosten van het nieuwe stadion van Feyenoord. De “nieuwe Kuip” is een prestigieus project dat ruim 400 miljoen moet gaan kosten. Er komt niet alleen een nieuw stadion voor de voetbalclub uit de Eredivisie. Ook de omgeving wordt aangepakt met woningen, winkels en bedrijfspanden. De gemeente Rotterdam is voornemens om hierin ook enkele tientallen miljoenen te investeren.

Risico’s voor de gemeente onderzoeken

De Rekenkamer wil gaan onderzoeken welke financiële risico’s de gemeente loopt bij de investering in het nieuwe stadion van Feyenoord. De Rekenkamer verwacht het onderzoek eind 2019 te hebben afgerond. De raad van Rotterdam gaat in 2020 in debat om te bepalen in welke mate de gemeente gaat participeren in dit project. Een besluit hierover wordt naar verwachting halverwege 2020 genomen. Omdat de Rekenkamer toegang heeft tot vertrouwelijke stukken over de bouw van het stadion verwacht de raad een deugdelijke analyse van de financiële risico’s.

Aandeel van de gemeente is ruim

De gemeente Rotterdam heeft een ruim aandeel in het nieuwe stadion van Feyenoord. Niet alleen wil Rotterdam zo’n 40 miljoen investeren in de ontwikkeling van Feyenoord City in Rotterdam-Zuid, ook koopt de gemeente de grond voor 60 miljoen, waarna deze in erfpacht aan de eigenaar van het stadion wordt gegeven. De Rekenkamer zal vooral het business plan van het project kritisch beoordelen. Is de investering van 40 miljoen verantwoord? Is er risico dat de gemeente later meer geld moet bijpassen? Kan het stadion straks de erfpachtverplichtingen nakomen? Op deze vragen hoopt de Rekenkamer een antwoord te kunnen voorleggen aan de raad, zodat een weloverwogen besluit kan worden genomen.

Bron: Het Financieele Dagblad