OM eist €6,4 mln terug van vastgoedondernemer Ben V.

16 oktober 2023

Belastingfraude en witwassen

Het Openbaar Ministerie (OM) wil €6,4 miljoen terugvorderen van de Limburgse vastgoedondernemer Ben V., zo blijkt uit de tenlastelegging die is ingezien door het FD. V., 63 jaar oud, wordt verdacht van belastingfraude, witwassen, en valsheid in geschrifte. De verdenking betreft het opzettelijk ontduiken van inkomstenbelasting bij vastgoedtransacties tussen 2006 en 2013, waarbij verhullende betalingsconstructies via Cyprus werden gebruikt.

Uitstel van behandelingEr rust vaak een vloek op mega bouwprojecten

De behandeling van de zeven jaar lopende strafzaak is recent uitgesteld omdat V. zonder advocaat kwam te zitten. V. meldde een vertrouwensbreuk met zijn raadsman. De rechtbank honoreerde het aanhoudingsverzoek maar benadrukte dat verdere vertraging niet acceptabel is. Dit is de tweede keer dat de zaak wordt uitgesteld; vorig jaar overlegde V. een doktersattest waarin stond dat hij te ziek was om naar Nederland te vliegen.

Achtergrond van Ben V.

Ben V. is oprichter en directeur van Vos Investment Groep in Maastricht, dat op enig moment een vastgoedportefeuille van meer dan €300 miljoen beheerde. In 2016 verkocht V. meerdere vastgoedfondsen. Hij woont sinds 2017 in Dubai, waar hij als vastgoedconsultant werkt, voornamelijk gericht op het verbinden van investeerders uit Qatar en Saoedi-Arabië met Europese vastgoedprojecten.

Beschuldigingen en vermoedens

Het OM stelt dat V. de fiscus voor miljoenen heeft benadeeld door te lage inkomsten op te geven bij belastingaangiftes, met name bij vastgoedaankopen. Het onderzoek richt zich op vermeende bemiddelingsvergoedingen betaald door Duitse verkopers aan een Cypriotische firma, eigendom van V., die in werkelijkheid geen makelaarsdiensten leverde. Luxe aankopen zoals jachten en een appartement in Dubai zouden via deze constructie zijn gefinancierd.

Voorgenomen zaak in april

De rechtszaak tegen Ben V. staat gepland voor april volgend jaar. V. en zijn ex-advocaat Zuketto hebben nog niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Bron: fd.nl