NSI moet noodgedwongen waarde vastgoed afwaarderen

6 februari 2023

De waardedaling van vastgoed gaat in rap tempo. Niet alleen woningen maar ook kantoorpanden worden minder waard. Dat ervaart ook NSI, belegger in kantoorvastgoed en beursgenoteerd. In de laatste zes maanden van 2022 waardeerde het bedrijf het vastgoed af met 6,2%. Daarnaast kwamen er minder huurinkomsten binnen als gevolg van de verkoop van kantoorgebouwen.

Minder winst per aandeel

Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2022 blijkt dat de winst per aandeel NSI over 2022 uitkomt op €2,15. Dat is 10% lager dan in 2021. Hiermee is de kentering op de vastgoedmarkt definitief een feit. Niet alleen NSI presenteert dit soort jaarcijfers die dalende winsten laten zien. Dit geldt voor alle beleggers in commercieel vastgoed.

NSI moet noodgedwongen waarde vastgoed afwaarderen

Fiscale beleggingsinstelling

Tot nu toe vallen vastgoedbeleggers onder het belastingregime van fiscale beleggingsinstelling. Het kabinet wil daar verandering in brengen. Daarnaast is de ontwikkeling van de rente onzeker. Daarom wil NSI nog geen winstverwachting geven voor 2023. De belastingplannen zijn overigens wel met een jaar uitgesteld. Invoering staat nu op zijn vroegst voor 2025 op de agenda.

Herstel na de moeizame coronajaren bleef uit

Uiteraard hoopte de vastgoedinvesteerder dat het tij na twee magere coronajaren zou keren. Maar dat gebeurde niet. De snel oplopende rente en bouwkosten gooiden roet in het eten. De herontwikkeling van een project aan de Amsterdamse Zuidas werd om die reden uitgesteld. NSI verkocht ook winkelcentrum Rotterdam Zuidplein. En er waren hoge kosten in voor Vitrum, een kantoor in Amsterdam-Zuid dat werd herontwikkeld. Verder werden nog wat kleinere kantoren verkocht onder andere Den Haag en Den Bosch. De huurinkomsten stegen met 5,8%, waarvan 2,6% inflatiecorrectie. Wel nam de leegstand van kantoren toe met iets meer dan 6%.

Bron: Het Financieele Dagblad