Noviotech Campus in Nijmegen verdubbelt beschikbare ruimte

30 oktober 2022

De Noviotech Campus in Nijmegen werd geopend in 2013. In de afgelopen tien jaar vestigden zich talloze bedrijven rond het bedrijf NXP dat halfgeleiders produceert. Vanwege het succes van de campus zijn er nu plannen om het aantal vierkante meters in 10 tot 12 jaar uit te breiden naar 300.000. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de huidige situatie. Een aantal bedrijven dat er nu al zit wil uitbreiden. Daarnaast wil de campus nieuwe bedrijven verwelkomen. Directeur Bert Krikke licht toe dat de bouwkosten worden geraamd op ongeveer 500 miljoen euro. Vierhonderd miljoen daarvan wordt naar verwachting bij elkaar gebracht door bedrijven die nu al op de campus gevestigd zijn en vastgoedbeleggers. Voor het resterende bedrag rekent Krikke op banken, de gemeente Nijmegen en investeerders.  Het bedrag van 100 miljoen euro is bedoeld voor faciliteiten, aanleg van wegen en groenvoorziening.

Groeien naar een echte campus

De uitbreiding is nodig om twee redenen. De helft van de bedrijven die nu gevestigd is op de Noviotech Campus wil uitbreiden. Daarnaast is er de behoefte om meer een echte campus te worden, het is nu nog meer een bedrijventerrein, licht directeur Krikke toe. Er zijn anno 2022 zo’n 70 bedrijven op de campus gevestigd. Nieuwe bedrijven die zich er graag willen vestigen moeten geduld hebben. Ze kunnen, als de uitbreidingsplannen doorgaan, op zijn vroegst over zo’n 2,5 jaar een kantoor openen. Hiervoor is begrip, maar het betekent wel dat er nu snel gestart moet worden met de uitbreiding.

Noviotech Campus in Nijmegen verdubbelt beschikbare ruimte

Clubhuis

Die start komt er nog in 2022. Dan begint de bouw van Frontrunner, het ‘clubhuis’ van de campus. In dit pand, dat vier verdiepingen telt en 9 miljoen euro gaat kosten, komt het hoofdkantoor. Daarnaast is er ruimte voor vergaderzalen en een congreszaal met een capaciteit van 350 personen. Frontrunner gaat ook een restaurant huisvesten. De zalen kunnen worden gebruikt voor het organiseren van een borrel of netwerkbijeenkomst. Vooral jonge mensen hebben daar volgens directeur Krikke behoefte aan. De oplevering is gepland voor de zomer van 2023. Dit is niet de definitieve plek voor het hoofdkantoor. Die komt er in 2026 met de bouw van een 70 meter hoog gebouw, vrijwel volledig in hout uitgevoerd. De campus bekostigt dit pand zelf. De kosten worden geschat op zo’n 65 miljoen euro.

Verdere uitbreiding van de campus

Op het huidige terrein van de Noviotech Campus in Nijmegen is voldoende ruimte voor de extra gebouwen de op de planning staan. Die worden gemiddeld zo’n 50 meter hoog. Net buiten het campusterrein worden de komende jaren minstens 4.000 nieuwe woningen gebouwd. De campus biedt sinds de start in 2013 ruimte voor zowel hi-tech bedrijven als bedrijven in de gezondheidstechnologie. Deze laatsten werken nauw samen met het Radboud UMC. NXP, een bedrijf dat startte als onderdeel van Philips, is de grootste werkgever op de campus met zo’n 1.700 medewerkers. In totaal biedt de campus werk aan zo’n 3500 mensen, de meesten in de hi-tech. De uitbreiding is ook nadrukkelijk nodig voor een nauwere samenwerking met het onderwijs in Nijmegen. De Radboud Universiteit, de HAN Hogeschool en het ROC Nijmegen willen maar wat graag een nauwere samenwerking met het bedrijfsleven. Deze onderwijsinstellingen werken nu samen op de Heijendaal Campus, eveneens in Nijmegen.

Bron: Het Financieele Dagblad