Nog steeds geen strengere brandveiligheidseisen voor seniorencomplexen

25 maart 2024

Recente tragische branden, zoals die in Valencia en Duitsland, onderstrepen de noodzaak van effectieve brandveiligheidsmaatregelen voor seniorencomplexen. In Nederland gelden echter nog steeds dezelfde standaard brandveiligheidseisen voor alle woningen, zonder specifieke maatregelen voor seniorenappartementen.

Zorgen over verlopen rookmelders in Eindhovens complexGrote brand in Amsterdams wooncomplex roept vragen op

Bewoners van een seniorencomplex in Eindhoven uiten hun bezorgdheid over de brandveiligheid van hun woongebouw. De rookmelders in het complex, waar veel ouderen wonen, moeten voor 2024 vervangen worden, maar slechts enkele zijn geüpdatet. Sommige bewoners hebben zelf nieuwe rookmelders gekocht omdat ze twijfelen aan de werking van de oude.

Gebrek aan serieusheid bij woningbouwvereniging

Naast verlopen rookmelders maken bewoners zich zorgen over het brandalarm in de garage, dat niet hoorbaar is in hun woningen, en over onduidelijkheid over de vluchtroutes. Klachten hierover worden niet serieus genomen door de woningbouwvereniging, wat tot frustratie leidt bij de bewoners.

Gebrek aan strengere brandveiligheidsvoorschriften

Ondanks discussies over de brandveiligheid in seniorencomplexen sinds 2019, zijn er geen strengere brandveiligheidsvoorschriften ingevoerd. Bijvoorbeeld geschakelde rookmelders, die essentieel zijn voor seniorencomplexen, zijn nog niet verplicht gesteld.

Advies van brandweerexpert en actie van woningbouwvereniging

Een brandweerexpert onderzoekt de situatie in het complex en constateert tekortkomingen. Na aandringen van bewoners belooft de woningbouwvereniging de rookmelders te vervangen en een bijeenkomst met de brandweer te organiseren. Bewoners worden aangemoedigd om zelf ook acties te ondernemen voor hun veiligheid, zoals het vrijhouden van vluchtwegen en het regelmatig controleren van rookmelders.

Bron: maxmeldpunt.nl