Het nieuwe kantoor van energiecorporatie Deltawind wordt duurzaam en circulair

13 februari 2023

Deltawind is een energiecoöperatie die actief is op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Het bedrijf was toe aan een nieuw kantoor. Dit moest uiteraard zo duurzaam mogelijk worden gerealiseerd. Het liefst had Deltawind een bestaand pand verbouwd. Maar er was geen geschikt vastgoed beschikbaar. Dus werd het toch nieuwbouw. Het bedrijf had één van de eerste eigen zonneparken in Nederland in 2012. Daarnaast zijn er 69 windturbines in gebruik. De corporatie werd opgericht in 1990 en heeft 2.300 leden die allemaal op Goeree wonen.

Duurzaamheid begint al bij de bouw

Niet alleen het pand wordt duurzaam, ook de bouw gebeurt zo duurzaam mogelijk. Daarom wordt er zoveel mogelijk gebruikgemaakt van elektrische bouwmachines. Het nieuwe pand wordt gebouwd op bedrijventerrein Oost-Flakkee in de gemeente Oude-Tonge. Uitvoerend bestuurder Monique Sweep hoopt dat de vergunningen in februari 2023 in orde komen. Als dat lukt dan kan de bouw meteen starten. De verhuizing is dan als alles naar wens verloopt ook in 2023.

Gerecycled hout

De duurzaamheid blijkt ook uit de gekozen bouwmaterialen. Meerpalen worden gebruikt voor de gevel, en hout uit Oostenrijk voor de spanten. De kozijnen zijn eveneens gemaakt van tweedehands hout. Uiteraard wordt het pand gasloos opgeleverd. De wens was eigenlijk om helemaal ‘installatievrij’ te bouwen, maar dat gaat niet lukken. Het pand moet immers wel verwarmd worden. Daarvoor wordt een warmtepomp geïnstalleerd. Voor het wagenpark worden 4 laadpalen geïnstalleerd. Overtollige energie die door de PV-panelen wordt opgewekt wordt in een batterij opgeslagen. Nog een bijzonderheid is de kasgevel. Die moet voor koelte in de zomer zorgen en voor warmte in de winter. Een deskundige gaat adviseren welke planten het beste in de kas geplant kunnen worden. Ook over de buitenomgeving is nagedacht. De tuin rond het pand moet een bijdrage leveren aan de biodiversiteit en er komt een royale waterberging.

Werkplekken

Het nieuwe pand van Deltawind krijgt flexibele werkplekken. Daarnaast komt er een presentatieruimte en vergaderfaciliteiten. Deze plekken kunnen ook door anderen worden gehuurd. Verenigingen en maatschappelijke organisaties zijn van harte welkom om een werkplek of ruimte te huren, aldus Monique Sweep. Er komt in ieder geval een plek voor het Lokale Energieloket. Particulieren die hun huis willen verduurzamen kunnen hier terecht voor advies.

Bron: Cobouw