Nieuwbouwwoningen uit de gratie bij huizenkopers

31 januari 2023

De verkoop van nieuwbouwwoningen zit in een dip. Het aantal verkochte nieuwe huizen daalde in het derde kwartaal van 2022 met zo’n 30 procent ten opzichte van een jaar eerder. In totaal ging het om iets meer dan 5.000 verkochte nieuwbouwhuizen. Volgens het CBS, dat de cijfers publiceerde, is dit de grootste daling sinds 2015. De verkoop van bestaande woningen liep ook terug, maar veel minder hard, namelijk met bijna 6,5%. De overheid zal onaangenaam verrast zijn. De regering wil juist dat er meer nieuwbouwwoningen komen. De ambitie is nog steeds om tot 2030 minstens 900.000 nieuwe huizen te bouwen om de woningnood op te lossen.

Minder vergunningen

De daling van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen zorgt ervoor dat investeerders pas op de plaats maken. Zij zijn immers afhankelijk van het rendement op de verkoop. Wordt een huis wel gebouwd maar niet verkocht dan is dat een flinke financiële strop. Daarom worden sommige projecten nu al uitgesteld of zelfs gecanceld. Dat geldt overigens niet alleen voor koopwoningen. Ook voor het bouwen van huurwoningen is minder animo. Dit komt door de plannen van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting. Hij wil dat een groter deel van de huurwoningen een gereguleerde huur krijgt. Daardoor zullen beleggers minder rendement ontvangen.

Nieuwbouwwoningen uit de gratie bij huizenkopers

Nieuwbouwwoningen zijn te duur

Het is niet zo vreemd dat met name de verkoop van nieuwbouwwoningen stagneert. Ze zijn te duur geworden nu de hypotheekrente fors is gestegen. Ook de hoge inflatie speelt een belangrijke rol. Kopers kunnen simpelweg de huidige hoge prijzen voor een nieuwbouwwoning niet meer opbrengen. De kans dat de prijzen voor nieuwbouwwoningen gaan dalen is niet groot. De kosten zijn namelijk fors gestegen. Aannemers hebben te maken met hogere prijzen voor grondstoffen en schaarste aan personeel waardoor ook de lonen hoger worden. Dat neemt niet weg dat de prijs voor een nieuw huis wel daalt. Deze lag in het tweede kwartaal van 2022 nog op gemiddeld 517.000 euro. In het derde kwartaal was dit 474.000 euro. Maar dit kan ook te maken hebben met het soort woningen dat wordt gebouwd.

Bron: Het Financieele Dagblad