Nieuwbouwmarkt: lichtpuntjes, maar ook zorgen

8 januari 2024

Hoge lonen en stijgende prijzen van bestaande woningen helpen nieuwbouwsector

De Nederlandse nieuwbouwmarkt laat in 2024 lichte tekenen van herstel zien. Dat komt doordat de lonen stijgen en de prijzen van bestaande woningen weer aantrekken. Hierdoor kunnen projectontwikkelaars de prijzen van nieuwbouwwoningen ook weer verhogen, wat het voor hen makkelijker maakt om projecten rendabel te maken.

Hoge lonen en stijgende prijzen van bestaande woningenFors minder belangstelling voor nieuwbouw koopwoningen

De lonen in Nederland zijn in 2024 gestegen met ongeveer 2,5%. Dit komt onder meer door de krapte op de arbeidsmarkt. De stijgende lonen verbeteren de betaalbaarheid van woningen en maken het voor consumenten mogelijk om hogere prijzen te bieden.

De prijzen van bestaande woningen zijn in 2024 ook weer aangetrokken. Sinds een dal in mei van dit jaar, zijn bestaande woningen inmiddels bijna 3% in waarde gestegen. De belangrijkste oorzaken voor deze stijging zijn dat de rente op de kapitaalmarkt niet verder stijgt en de hypotheekrente daalt.

Positieve gevolgen voor nieuwbouwsector

De stijgende lonen en prijzen van bestaande woningen hebben positieve gevolgen voor de nieuwbouwsector. Projectontwikkelaars kunnen de prijzen van nieuwbouwwoningen nu ook weer verhogen, wat het voor hen makkelijker maakt om projecten rendabel te maken.

Dit is terug te zien in de verkoop van nieuwbouwwoningen. In de periode van september tot en met november 2024 werden er 29% meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Nog steeds zorgen

Ondanks het voorzichtige optimisme is nog zeker niet alles in orde op de woningmarkt. De bank noemt als belangrijke knelpunten voor de komende jaren een structureel tekort aan bouwgrond, complexe projectontwikkeling en juridische vertragingen. Ook het overbelaste stroomnetwerk, waardoor nieuwe woonwijken niet op het elektriciteitsnet kunnen worden aangesloten, zorgt steeds vaker voor vertraging.

Bron: fd.nl