Nederland zal moeten verhuizen voor de stijgende zeespiegel

13 december 2021

Peter Kuipers Munneke, bij het grote publiek vooral bekend als tv-weerman, houdt zich al jaren bezig met de stijgende zeespiegel. Nederland is en blijft een kwetsbare plek op aarde als het gaat om de invloed van het water. Al eeuwen vechten de Hollanders tegen het water, en de kans is groot dat ze dat moeten blijven doen. Al dat water dat langs en door ons land stroomt moet ergens blijven. Er komt een moment, zo constateert Kuipers Munneke, dat we hoe dan ook een hogere en drogere plek moeten zoeken om te wonen.

De opwarming van de aarde

Hoewel velen het niet beseffen of hun kop ervoor in het zand steken, heeft de opwarming van de aarde voor Nederland grote gevolgen als er geen actie wordt ondernomen. Als de aarde verder opwarmt leidt dat tot grote veranderingen. Grote droogte, maar ook extreem veel neerslag. Dit leidt onherroepelijk ook tot een stijgende zeespiegel. Kuipers Munneke is ervan overtuigd dat het niet de vraag is of een groot deel van Nederland ooit door de zee wordt opgeslokt. Het is alleen nog niet duidelijk wanneer dat precies zal gebeuren. De mens heeft nadrukkelijk invloed op het moment dat Nederland onder water verdwijnt. Dat kan over 100 jaar zijn, maar als er tijdig maatregelen worden genomen kan het ook nog een paar duizend jaar duren.

Nederland zal moeten verhuizen voor de stijgende zeespiegel

KNMI Klimaatsignaal

Het KNMI Klimaatsignaal ’21 is er duidelijk over: Als we niets doen dan kunnen nog maar enkele generaties opgroeien in het Nederland zoals we dat nu kennen. Als er niets gebeurt en we gaan uit van het meest negatieve scenario dan is stijging van de zeespiegel al rond 2065 een meter en is Nederland ergens rond 2300 van de kaart verdwenen. Wordt de opwarming van de aarde beperkt en blijft deze onder de 2 graden, dan stijgt de zeespiegel met een meter in de periode 2150-2350. De twee meter stijging is dan niet eens meer relevant om nu al over na te denken. Het is dus aan de komende regeringen om maatregelen te treffen om de toekomst voor de komende generaties in Nederland veilig te stellen. De klimaatdoelen van Parijs en Glasgow moeten daarbij leidend zijn.

Bron: NRC