Nederland stabiel op ranglijst internationale bouwkosten

9 april 2020

De jaarlijkse ranglijst voor bouwkosten, de International Construction Cost Index, leert dat Nederland stabiel in de middenmoot inneemt. Namens Nederland wordt naar Amsterdam en Rotterdam gekeken.

Kleine stijging

Zowel Amsterdam als Rotterdam maakte een kleine stijging van vier plaatsen door ten opzichte van 2019. De duurste steden zijn nog altijd Londen, New York en Hong Kong. De goedkoopste steden op de ranglijst liggen allemaal in India.

Belangrijk voor investeerders

De International Construction Cost Index is een belangrijk middel voor investeerders. Het geeft de kostenpositie van steden goed weer. Dit helpt bij de keuze om ergens te investeren of juist niet. Wel is het dit jaar belangrijk om te beseffen dat dit voor de verspreiding van het coronavirus werd gedaan.

Nederland stabiel op ranglijst internationale bouwkosten

Bouwkosten meer stabiel

Over het komende jaar wordt ook al gespeculeerd. Verwacht wordt dat de bouwkosten in Nederland stabiel blijft. Dit meldt Arcadis. Dit komt door de gevolgen van het virus voor de vraag en de bouw. Door scherpere inschrijvingen zullen de prijzen dalen. Wel wordt verwacht dat het virus ook internationaal hetzelfde effect zal hebben.

Kosten voor duurzaamheid

Aan de andere kant zullen de stikstofproblemen en de nieuwe duurzaamheidsmaatregelen de bouwkosten juist opstuwen. Zo worden de kosten voor Bijna-energie-neutrale-gebouwen zo’n vier tot zes procent hoger. Stikstofproblemen maken het rond twee procent duurder, zo stelt Arcadis.

Bron: Het Financieele Dagblad