Nederland geeft wereldwijd het goede voorbeeld met duurzaam logistiek vastgoed

18 augustus 2021

Als het gaat om duurzaam logistiek vastgoed doet Nederland het meer dan uitstekend. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek. Niet alleen binnen Europa maar zelfs wereldwijd staat Nederland op nummer 1. Logistiek vastgoed is een belangrijke sector, die de komende jaren volgens experts nog fors zal groeien. Gebruikers willen vooral de uitstoot van CO2 reduceren en zijn daarom op zoek naar panden die voldoen aan de hoogste normen. De overgrote meerderheid van de experts voorziet een groei van minstens 5%. Er zijn zelfs deskundigen die uitgaan van een groei tegen de 30%.

Duurzaamheid speelt wereldwijd een beperkte rol

Wereldwijd is er nog geen grote rol weggelegd voor de mate van duurzaamheid van logistiek vastgoed. Als het al een rol speelt dan wordt vooral gelet op energiebeperkende maatregelen, deze leveren immers een directe besparing van de kosten op. Nederland doet het met afstand het beste wereldwijd. Uit onderzoek blijkt dat 69% van de huurders van logistiek vastgoed houdt rekening met de duurzaamheid of ziet het zelfs als bepalende factor. Frankrijk volgt op afstand met 55%.

Nederland geeft wereldwijd het goede voorbeeld met duurzaam logistiek vastgoed

‘Groeiende vraag naar duurzaam logistiek vastgoed’

Volgens Sven Bertens van JLL, het bedrijf dat het wereldwijde onderzoek uitvoerde zal de vraag naar duurzaam vastgoed voor de logistiek alleen maar verder stijgen. Wereldwijd groeit de vraag sowieso. Gebouwen die minder duurzaam zijn blijken daarbij aanzienlijk minder aantrekkelijk voor investeerders en gebruikers. Ook welzijn en sociale waarde staan hierbij overigens ook hoog in het vaandel. Gebruikers of eigenaren zetten dus niet alleen in op duurzaamheid. Wereldwijd zijn er grote zorgen over de beschikbaarheid van bouwlocaties voor logistiek vastgoed. Dit probleem speelt niet alleen in Nederland maar onder andere ook in Australië en China.

Meer gebruik van technologie

Het gebrek aan fysieke locaties zorgt wereldwijd voor een verandering in werkwijze. Toepassing van automatisering. Waaronder robotisering en andere technieken, zorgt ervoor dat er een duidelijke verschuiving plaatsvindt. Nu gebeurt dit alleen nog bij de grotere spelers op de markt, maar de verwachting is dat ook kleinere bedrijven hier in de nabije toekomst meer gebruik van gaan maken.

Bron: Stadszaken