Nederland gaat voor houtbouw op Klimaattop in Glasgow

12 november 2021

Tijdens de internationale klimaattop in Glasgow wordt door een Nederlandse delegatie houtbouw gepromoot. Al langer wordt er in Nederland geëxperimenteerd en geïnnoveerd met bouwen met hout. De bijeenkomst in Schotland is een uitgelezen kans om de vooruitgang aan een internationaal publiek te presenteren. De boodschap is dat bouwen met hout zorgt voor gezonde woningen en andere gebouwen. Daarnaast vangt hout CO2 op. Bovendien wordt tijdens de bouw de uitstoot flink beperkt omdat er geen staal en beton wordt gebruikt. De Nederlandse bedrijven Gideon, ASN Bank en Climate Cleanup willen dat biobased bouwen de komende jaren de norm gaat worden.

Duurzaamheidstoets

De presenterende organisaties willen dat een toetsing van de CO2 uitstoot wordt opgenomen in de Milieuprestatie Gebouwen. Om een aansprekende bijdrage te leveren aan de vermindering van CO2 moet deze niet alleen uit de lucht worden gehaald maar moet ook de uitstoot fors worden verminderd, aldus de initiatiefnemers op de klimaattop in Glasgow. Houtbouw kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Nederland gaat voor houtbouw op Klimaattop in Glasgow

Nieuwe meetmethode

Aan de Nederlandse klimaatgezant, prins Jaime de Bourbon de Parme, werd de meetmethode Construction Stored Carbon gepresenteerd. Hiermee kunnen bedrijven eenvoudig de uitstoot van CO2 berekenen. Aan de hand van testcases kan worden aangetoond dat houten gebouwen enorm veel CO2 opslaan. Een bekend houten gebouw, De Koffiefabriek in Amsterdam, staat garant voor de opslag van 2500 ton. De winst voor het klimaat wordt nog verhoogd omdat vervuilende materialen niet meer worden gebruikt.

Bron: Stadszaken