Naoorlogse woonwijken moeten slimmer

13 september 2017

Bron: Het Financieele Dagblad

Rijksbouwmeester Alkemade schreef een ontwerpwedstrijd uit voor bestaande woonwijken die amper voorbereid zijn op alleenstaanden en zorgbehoevende ouderen.

Bijna 180 teams kwamen met creatieve ideeën om bestaande woonwijken zo aan te passen dat mensen in alle levensfases er goed kunnen wonen. In oktober wordt het beste plan tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven gepresenteerd.

De gezinswoningen van na de oorlog zijn niet meer geschikt. Bijna vier op de tien huishoudens zijn al éénpersoonshuishoudens en mede door de vergrijzing blijft het percentage alleenwonenden maar stijgen. De behoefte aan woonruimte groeit en het aanbod sluit steeds minder aan op de vraag. Ook hebben steeds meer mensen zorg nodig. Inzendingen naar de ontwerpwedstrijd antwoordden hierop met oplossingen waar jong en oud bij elkaar wonen. ‘Toekomstbestendig wonen’ krijgt op dit moment veel aandacht. Een tijdje geleden dachten corporaties alleen aan praktische oplossingen voor ouderen, zoals extra brede deuren voor een rolstoel, maar verbondenheid met de wijk blijkt veel belangrijker. Alkemade pleit voor een aanpak in de wijken die zorg biedt voor alle kwetsbaren. De oplossing hiervoor moet volgens hem uit de wijk komen.

De druk vanuit bouwend Nederland om nieuwe woonwijken weer in weilanden te bouwen is logisch, vanuit de behoefte om de markt snel te bedienen, maar is tevens ook kortzichtig omdat het niet aansluit bij de maatschappelijke behoefte. Veel ouderen wonen in een te ruim huis, omdat ze hun wijk en hun huis niet willen verlaten of omdat ze bang zijn dat de huur omhoog schiet als ze verhuizen. Hierop inspelen biedt een veel betere oplossing.