Moerdijk opent flexflats voor Oekraïense vluchtelingen

15 juni 2023

De gemeente Moerdijk en ontwikkelaar KaFra Housing openen drie flexwoontorens voor Oekraïense vluchtelingen. Deze torens, bestaande uit vier bouwlagen, bieden onderdak aan 300 mensen die al zijn ingetrokken.

Toenemende behoefte aan woonlocaties

Met ongeveer 100.000 Oekraïense vluchtelingen die zich in Nederland bevinden, zoeken steeds meer gemeenten naar alternatieve huisvestingsmogelijkheden buiten gastgezinnen, hotels of opvangcentra waar de vluchtelingen aanvankelijk werden ondergebracht.

Nieuwe woonlocaties: Eigen plekje voor Oekraïners

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke van Moerdijk benadrukt de dringende behoefte aan nieuwe woonlocaties. Volgens hem bieden de flexwoontorens de Oekraïense vluchtelingen een eigen plekje in een studio of appartement.

Snelle voltooiing bouwproject

Het bouwproject werd binnen zes maanden voltooid dankzij een versnelde biedingsprocedure en uitgebreide raadpleging van omwonenden. Hierdoor waren er geen bezwaren tegen de vergunningsaanvraag.

Lange termijn huisvesting door KaFra Housing

KaFra Housing, een bedrijf dat gespecialiseerd is in huisvesting voor arbeidsmigranten, heeft een omgevingsvergunning voor tien jaar verkregen om opvang te bieden aan de Oekraïense vluchtelingen. De vluchtelingen krijgen ondersteuning van speciaal opgeleide Oekraïense ‘welfare officers’, vergelijkbaar met die op andere locaties van KaFra Housing.

Bron: FD