Minister de Jonge: verkopen Zweedse vastgoedbelegger ‘goed nieuws’ voor woningzoekende

11 oktober 2023

Demissionair minister Hugo de Jonge, belast met Volkshuisvesting, juicht de aangekondigde verkoop van duizenden Nederlandse huurwoningen door de Zweedse belegger Heimstaden toe, noemt het ‘goed nieuws’ voor woningzoekenden. De verkoop van ongeveer 2.500 van de 13.500 Nederlandse woningen in de komende twee jaar wordt toegeschreven aan het ‘veranderde politieke klimaat’, volgens Heimstaden.

Correctie op scheefgroei en betaalbare woningenParticuliere beleggers doen hun vastgoed van de hand vanwege huurmaatregelen

Minister De Jonge beschouwt de woningverkoop als een ‘correctie op de scheefgroei’ in de vastgoedmarkt, waar grote beleggers te hoge huren zouden vragen. Hij benadrukt dat veel van de door Heimstaden opgekochte betaalbare woningen toegankelijk hadden moeten zijn voor middeninkomens, zoals leraren en verpleegkundigen.

Heimstaden’s verdienmodel en verwijzing naar politiek

De Zweedse belegger, die in 2019 de Nederlandse markt betrad, noemde het veranderde politieke klimaat als reden voor de verkoop. Het wetsvoorstel betaalbare huur, waarbij huren aan banden worden gelegd, werd aangehaald als een factor. De wet introduceert een maximale huur voor woningen en legt beperkingen op aan verhuurders van woningen met slechte energielabels.

Behoud van investeringen en toekomstige maatregelen

Minister De Jonge benadrukt het belang van institutionele beleggers die investeren in nieuwbouw en toegevoegde waarde bieden aan de Nederlandse economie. De recente verkoop van Heimstaden wordt echter als anders gezien, omdat het bedrijf betaalbare koopwoningen opkocht om ze vervolgens als dure huurwoningen aan te bieden. Hij blijft vasthouden aan beleidsmaatregelen, zoals huuropslag voor nieuwbouw, de startbouwimpuls, en investeringen in infrastructuur, om beleggers aan te moedigen in de Nederlandse woningmarkt te blijven investeren.

Bron: fd.nl