Meer hypotheek voor energiezuinige woningen: minister De Jonge voert maatregel in

8 november 2023

Extra leenruimte voor gunstige energielabels

Demissionair minister Hugo de Jonge van Wonen heeft besloten dat huizenkopers een hogere hypotheek kunnen krijgen voor woningen met een positief energielabel. Dit geldt ook voor mensen die investeren in energiebesparende maatregelen voor hun huis. De maatregel, die voortkomt uit een wens van de Tweede Kamer, beoogt huizenkopers meer financiële ruimte te bieden voor hun hypotheekverplichtingen, aangezien een lagere energierekening maandelijks voordeel oplevert.

Financieel voordeel bij hoogste energielabelsDe verkoopbrochure voor woningen is zeker niet vrijblijvend

Woningen met het hoogste energielabel, A++++, waarvoor de garantie geldt dat de gunstige energieprestatie de komende tien jaar wordt gehandhaafd, kunnen tot €50.000 meer hypothecair worden geleend dan woningen met de laagste labels (E, F en G). Voor een woning met een regulier A-label is de extra leencapaciteit beperkter, namelijk €10.000.

Verduurzaming van bestaande huizen

Daarnaast introduceert De Jonge een regeling voor mensen die hun bestaande woning willen verduurzamen, ongeacht of ze deze recent hebben gekocht of er al jaren wonen. Voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie of het plaatsen van zonnepanelen, is een hogere hypotheek mogelijk. Het extra bedrag varieert, afhankelijk van het label in de ‘oude’ toestand. Bij de laagste labels, waar de meeste energiebesparing mogelijk is, gaat het om €20.000 extra, aflopend naar nul voor woningen met een al hoog energielabel.

Jaarlijkse aanpassing leennormen

Dit besluit over extra leencapaciteit maakt deel uit van de jaarlijkse aanpassing van de leennormen, die de basis vormen voor banken en andere geldverstrekkers. Andere aanpassingen betreffen oud-studenten, waarbij banken nu naar werkelijke lasten van studieleningen mogen kijken, wat gunstig is voor oud-studenten die al deels hebben afgelost. Voor alleenstaanden wordt vanaf volgend jaar een verhoging van €16.000 in de leenmogelijkheden ingevoerd, gebaseerd op nieuwe aannames voor overige maandelijkse lasten.

Bron: fd.nl