Marks & Spencer moet winkelpand uit 1930 verbouwen in plaats van slopen

29 augustus 2022

Marks & Spencer wil een nieuwe winkel openen aan Oxford Street in Londen. Met dat plan lijkt niets mis, ware het niet dat het pand dat op de locatie staat nu ook al een winkel is en dateert uit 1930. M&S wilde eigenlijk nieuwbouw, maar meerdere Britse architecten pleiten ervoor om het oude pand niet te slopen vanwege zijn historische waarde. Daarnaast gaat het de initiatiefnemers om de belasting op het klimaat die nieuwbouw geeft. Het gaat naar schatting om 40.000 ton CO2. Daarom is een crowdfunding gestart voor geld om de verleende bouwvergunning aan te vechten.

Nieuwbouw is efficiënter

Marks & Spencer heeft uiteraard een andere zienswijze. Het huidige pand is diverse keren verbouwd en uitgebreid. Dit maakt de indeling onpraktisch, onder andere vanwege lage plafonds op de hogere verdiepingen. Het nieuwe pand wordt bovendien zeer energie-efficiënt en verdient zichzelf daardoor terug als het gaat om belasting op het milieu. De actievoerders zijn het hier echter niet mee eens. Zij claimen dat de CO2 uitstoot die de bouw veroorzaakt vele jaren schade zal veroorzaken.

Herziening bouwvergunning

Het district Westminster heeft van de minister opdracht gekregen om de verleende bouwvergunning te herzien. Dit is alvast winst voor de tegenstanders van nieuwbouw aan Oxford Street. Daar komt bij dat bij de recente verkiezingen Labour een meerderheid kreeg. Voorheen lag die meerderheid bij de Tories. Labour heeft een andere mening over de bouwplannen van M&S. De tijd zal leren of er inderdaad een modern pand verrijst of dat de oude glorie behouden blijft en van binnen een modern interieur gaat krijgen.

Bron: Het Financieele Dagblad