Makelaars maken nog steeds overuren ondanks de coronacrisis

11 mei 2020

De verhitte woningmarkt in Nederland heeft vooralsnog niet te lijden onder de coronacrisis die sinds maart 2020 Nederland in zijn greep houdt. Hoewel bezichtigingen op aangepaste manieren plaatsvinden, is er het tekort op de Nederlandse woningmarkt onverminderd groot. Makelaars passen hun werkwijze aan door bezichtigingen 1 op 1 te doen of gebruik te maken van een digitale bezichtiging via videobellen. Daarnaast proberen ze ook taxaties en andere klussen die normaal  gesproken vanzelfsprekend zijn corona proof uit te voeren.

NVM: Nog steeds erg weinig keus voor de huizenzoeker

Wie op zoek is naar een woning heeft nog steeds erg weinig keus. Volgens de NVM heeft de gemiddelde huizenzoeker de keuze uit 3 woningen. Dit is per regio verschillend, in populaire regio’s in de Randstad is de keuze nog steeds veel minder. Ook de huizenprijzen hebben vooralsnog niet te lijden van de coronacrisis, van een daling van de huizenprijzen is echt geen sprake. De woningmarkt in Nederland zal naar verwachting ook in de rest van 2020 niet veranderen, zeker omdat er een stagnatie in de realisatie van nieuwbouw wordt verwacht vanaf de eind 2020.

De aankoopmakelaar doet goede zaken

Steeds meer mensen zijn het speuren op huizenverkoopsites beu. Ze schakelen een aankoopmakelaar in om voor hen een geschikte woning te zoeken. De aankoopmakelaars constaterend dan ook een toename in het aantal klanten. Zij kunnen woningen aanbieden voordat ze op verkoopsites worden geplaatst. Zo’n 20% van het woningaanbod wisselt van eigenaar door tussenkomst van een aankoopmakelaar, zonder dat het huis online te koop heeft gestaan. Vooral starters op de woningmarkt in Nederland schakelen graag een aankoopmakelaar in, omdat het enorm lastig is om een woning te bemachtigen vanwege het zeer beperkte aanbod van geschikte huizen.

Snelheid is troef op de huizenmarkt

Vanwege de krapte op de huizenmarkt is snelheid een belangrijke  troef. Aankoopmakelaars brengen huizen onder de aandacht van woningzoekers nog voordat ze voor een breed publiek te koop worden aangeboden en nog voordat de eerste kijkers zich melden. Soms doet een potentiële koper een bod nog voordat hij het huis goed en wel heeft gezien. De grote massa voor zijn is soms de enige manier om een woning te kunnen kopen. Vooral starters hebben het daardoor extreem moeilijk op de huizenmarkt in Nederland, vooral ook omdat beleggers het gemunt hebben op de goedkopere woningen waar juist starters naar op zoek zijn.

Bron: NRC.next